(+30) 6936503290 info@drmalahias.com
Επιλογή Σελίδας

Εξατομικευμένη Ανακατασκευή Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου

Ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος (ΠΧΣ) βρίσκεται στο κέντρο της άρθρωσης του γόνατος. Αποτελεί τον πιο σημαντικό σταθεροποιητή του γόνατος, καθώς και έναν αναντικατάστατο «αισθητήρα» των κινήσεων της άρθρωσης του γόνατος (της λεγόμενης «ιδιοδεκτικότητας»). Ρήξη του ΠΧΣ οδηγεί σε πόνο, αστάθεια, απώλεια αίσθησης ιδιοδεκτικότητας, και αδυναμία τέλεσης αθλημάτων που απαιτούν απότομη επιτάχυνση-επιβράδυνση ή αλλαγές κατεύθυνσης του σώματος (για παράδειγμα, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, ενόργανη γυμναστική, σκι, βόλει, κ.α.). Το αίσθημα αστάθειας, ο πόνος και το οίδημα στο γόνατο μπορεί να επηρεάσουν επίσης την εργασία και τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Το αίσθημα αστάθειας στο γόνατο δύναται να οδηγήσει σε επιπρόσθετους τραυματισμούς στους μηνίσκους (τα μαξιλάρια που απορροφούν τα φορτία εντός της άρθρωσης) και στον αρθρικό χόνδρο (το κάλυμμα των οστικών επιφανειών μέσα στις αρθρώσεις), οι οποίοι αυξάνουν εκθετικά την πιθανότητα ανάπτυξης πρώιμης οστεοαρθρίτιδας (καταστροφής της άρθρωσης). Στην τελευταία περίπτωση, τα αθλήματα καθίστανται μη δυνατά.

 

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με το διεθνές consensus, η σύγχρονη αντιμετώπιση ρήξης του ΠΧΣ περιλαμβάνει την χειρουργική σταθεροποίηση του γόνατος με ανακατασκευή του ΠΧΣ, έτσι ώστε να προστατευθούν οι μηνίσκοι και ο χόνδρος, αλλά και να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του γόνατος.

Εξατομικευμένη Χειρουργική Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου: «Μενού α λα καρτ»

Ο στόχος του Δρ. Μαλαχιά είναι να προσφέρει μια εξατομικευμένη χειρουργική λύση ανακατασκευής ΠΧΣ ανάλογα τον ασθενή. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιεί διαφορετικούς τένοντες ως μοσχεύματα ανακατασκευής ΠΧΣ έχοντας ως βάση το προφίλ και τις ανάγκες των ασθενών. Ο ημιτενοντώδης τένοντας είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μόσχευμα για τη διενέργεια της σύγχρονης τεχνικής ανακατασκευής ΠΧΣ ‘all-inside’. Ο τένοντας του τετρακεφάλου είναι ένα ισχυρό και «ξεχωριστό» μόσχευμα για αθλητές υψηλών επιδόσεων. Ο επιγονατιδικός τένοντας είναι ένα δοκιμασμένο στο χρόνο μόσχευμα για γρήγορη επιστροφή στην άθληση.

Ελάχιστα-επεμβατική All-inside ανακατασκευή ΠΧΣ:

Μια πρωτοποριακή θεραπεία που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού

Ο Δρ. Μαλαχιάς έχει εξειδικευθεί στην Ελβετία,  από τον Dr. Matteo Regusci, στην πρωτοποριακή τεχνική συνδεσμοπλαστικής ΠΧΣ ‘all-inside’, η οποία γίνεται με λήψη μόνο 1 τενόντιου μοσχεύματος εκ των 3 οπίσθιων μηριαίων τενόντων (σε αντίθεση με την κλασική λήψη 2 οπισθίων μηριαίων). Ο ημιτενοντώδης τένοντας λαμβάνεται με μια μικρή, σχεδόν αόρατη, τομή που πραγματοποιείται στην φυσική γραμμή της κλείδωσης, πίσω από το γόνατο. Η  all-inside είναι η –τεχνικά- πλέον απαιτητική θεραπεία ανακατασκευής ΠΧΣ και, για να πραγματοποιηθεί σωστά, απαιτεί ξεχωριστή εξειδίκευση του χειρουργού στο εν λόγω αντικείμενο. Ο Δρ. Μαλαχιάς είναι ένας από τους ελάχιστους specialists στη χώρα μας, όσον αφορά την εν λόγω επέμβαση.

 Η all-inside τεχνική έχει ανώτερο αισθητικό αποτέλεσμα από οποιαδήποτε άλλη τεχνική συνδεσμοπλαστικής ΠΧΣ, αφού δεν αφήνει χειρουργική ουλή από λήψη μοσχεύματος στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος. Επιπλέον, προστατεύει το οστικό υπόστρωμα γύρω από το γόνατο (μικρότερα τούνελ για την εισαγωγή του μοσχεύματος), αλλά και τη μετεγχειρητική ικανότητα ενεργητικής κάμψης του γόνατος (αφού λαμβάνει ως μόσχευμα μόνο 1 οπίσθιο μηριαίο τένοντα και όχι 2 τένοντες, όπως η κλασική τεχνική ανακατασκευής ΠΧΣ με λήψη hamstrings). Για το λόγο αυτό ο Δρ. Μαλαχιάς προτιμά την all-inside  τεχνική σε πολύ νέους ασθενείς, με στόχο ένα άριστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Τέλος, η τεχνική αυτή είναι η πλέον κατάλληλη για ρήξεις χιαστού σε εφήβους και παιδιά, καθώς δεν τραυματίζει σημαντικά τα οστά (μικρά οστικά τούνελ σε σύγκριση με όλες τις άλλες τεχνικές) και, ως εκ τούτου, δεν παραβλάπτει την ανάπτυξή τους. Η αποκατάσταση του προσθίου χιαστού παλαιότερα δεν γινόταν σε παιδιά για να μην τραυματιστεί το οστό κατά την επέμβαση και δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξή του. Με την λογική αυτή το παιδί δεν αντιμετωπίζονταν και παρέμενε το πρόβλημα αστάθειας στο γόνατο του , αναγκάζοντας τον νεαρό αθλητή να εγκαταλείψει τις αθλητικές δραστηριότητες.

Μόσχευμα τετρακεφάλου χωρίς οστό: Ο ‘έξυπνος’ χιαστός

Παραδοσιακά, ο τένοντας τετρακεφάλου θεωρούνταν ένα εξαίρετης αντοχής μόσχευμα που η λήψη του γινόταν μαζί με ένα τμήμα οστού από την επιγονατίδα. Έτσι, η επέμβαση αυτή συνοδευόταν συχνά από πόνο πάνω από το γόνατο και ένα ενοχλητικό οστικό έλλειμμα (ένα δυσάρεστο βαθούλωμα στο οστό της επιγονατίδας, ψηλαφητό από τον ασθενή). Ο Δρ. Μαλαχιάς εκπαιδεύτηκε από τον Dr. Danilo Togninalli (Clinica Ars Medica, Ticino, Switzerland) σε μια νέα τεχνική μερικής λήψης τετρακεφάλου (του μέσου 1/3 του τένοντα και μόνο το επιφανειακό τμήμα του) χωρίς την αφαίρεση οστού και με μικρή χειρουργική τομή εγγύς της επιγονατίδας. Συνήθως, προτιμά την τεχνική αυτή σε αθλητές υψηλών επιδόσεων, όπως και σε σύνθετα περιστατικά επαναρρήξεων ΠΧΣ.

Ανατομική ανακατασκευή ΠΧΣ με flexible reamer: Η τεχνική Denti

Ο Δρ. Μαλαχιάς είναι ο μοναδικός ορθοπαιδικός στην Ελλάδα που εξειδικεύθηκε ως clinical fellow από τον διάσημο Καθηγητή Dr. Matteo Denti στην ανατομική ανακατασκευή ΠΧΣ με τη χρήση flexible reamer. Στην εν λόγω τεχνική γίνεται λήψη 2 οπισθίων μηριαίων τενόντων (ισχνού και ημιτενοντώδους τένοντα), με μια μικρή ευθεία τομή κάτω (και έσω) από το γόνατο. Εν συνεχεία, παρασκευάζονται σε ένα ισχυρό τετραπλό μόσχευμα.  Η γωνία (η κλίση) που γίνονται τα τούνελ στον μηρό και στην κνήμη για να τοποθετηθεί το μόσχευμα, με τη χρήση flexible reamer, έχει ερευνητικά αποδειχθεί (μελέτη της ομάδας Denti, περιοδικό Arthroscopy, April 2020) πως είναι η πλέον κοντινή σε αυτή που είχε ο φυσικός χιαστός πριν κοπεί. Έτσι, η τεχνική αυτή μπορεί να θεωρηθεί αυτή που ανακατασκευάζει με τον πλέον ανατομικό τρόπο τον ΠΧΣ. Ο Δρ. Μαλαχιάς προτιμά την τεχνική αυτή σε νέους και μέσης ηλικίας ασθενείς.

Μερική ρήξη ΠΧΣ: Ελάχιστα-επεμβατική τεχνική Augmentation του γηγενούς ΠΧΣ

Σε περιπτώσεις μερικής ρήξης του ΠΧΣ, προτιμείται η διατήρηση του εναπομείναντος γηγενούς ΠΧΣ για διάσωση της αίσθησης της ιδιοδεκτικότητας που προστατεύει το γόνατο από νέο τραυματισμό. Η τεχνική ενίσχυσης (augmentation) του ΠΧΣ γίνεται με λήψη 1 μοσχεύματος ημιτενοντώδους, ο οποίος θα τοποθετηθεί μέσα από τον γηγενή χιαστό. Ο Δρ. Μαλαχιάς έχει εξειδικευθεί στην εν λόγω τεχνική από τους διάσημους καθηγητές και opinion leaders στη χειρουργική του ΠΧΣ, Dr. Rainer Siebold (Γερμανία) και Dr. Matteo Denti (Ελβετία).

Η κλασική Bone-to-Bone τεχνική επιγονατιδικού

Πολύ αξιόπιστη και δοκιμασμένη για πολλά χρόνια, έχει το μειονέκτημα του προσθίου επιγονατιδικού πόνου από την περιοχή λήψης του μοσχεύματος. Ο Δρ. Μαλαχιάς εξειδικεύτηκε ως clinical fellow στην Γερμανία στην BtB τεχνική του επιγονατιδικού (ATOS Klinik, Heidelberg) και την προτιμά σε επιλεγμένες περιπτώσεις αναθεώρησης (revision) αποτυχημένων συνδεσμοπλαστικών ΠΧΣ.

Αλλο μόσχευμα

Η χρήση μη-ακτινοβολημένων τενόντιων αλλομοσχευμάτων (οπισθίου κνημιαίου, Αχιλλείου) από θανόντες δωρητές έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με αξιόπιστα αποτελέσματα στην αναθεώρηση (revision) αποτυχημένης συνδεσμοπλαστικής προσθίου χιαστού. Αντιθέτως, τα αποτελέσματα χρήσης τους σε πρωτογενή ρήξη ΠΧΣ είναι κατώτερα των προαναφερθέντων τεχνικών. Ο Δρ. Μαλαχιάς εξειδικεύτηκε στην Ελβετία στη χρήση αλλομοσχευμάτων και μπορεί να προτιμήσει τη χρήση τους (παραγγέλνονται και έρχονται από ειδική τράπεζα μοσχευμάτων, στην Αμερική) σε περίπτωση ρήξης πολλαπλών συνδέσμων του γόνατος (για παράδειγμα ΠΧΣ, έξω πλαγίου, ιγνυακού, ΟΧΣ, έσω πλαγίου) ή σε περίπτωση παλαιότερων αποτυχημένων επεμβάσεων ΠΧΣ, σε μέσης ηλικίας ασθενείς.

Extra-articular Anterolateral Tenodesis: Η τεχνική Lefevre με χρήση αυτομοσχεύματος πλατείας περιτονίας

Ο Δρ. Μαλαχιάς έχει εξειδικευθεί στην Ελβετία στην νέα αυτή τεχνική ενίσχυσης της συνδεσμοπλαστικής ΠΧΣ. Επιλέγει να την χρησιμοποιεί επικουρικά, σε συνδυασμό με συνδεσμοπλαστική ΠΧΣ hamstrings με flexible reamer, όταν υπάρχει μεγάλη αστάθεια γόνατος (έντονα θετικό pivot shift σε ξύπνιο ασθενή) ή σε περιπτώσεις αναθεώρησης (revision) αποτυχημένων συνδεσμοπλαστικών ΠΧΣ.

Ποιος τένοντας είναι ο σωστός για το γόνατό μου;

Πρώτη επέμβαση: Σε παιδιά, εφήβους και νέους ασθενείς προτιμάμε την πρωτοποριακή, ελάχιστα-επεμβατική all-inside τεχνική για άριστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα. Σε νέους και/ή επαγγελματίες αθλητές υψηλών απαιτήσεων προτιμάμε να χρησιμοποιούμε το επιφανειακό μέσο 1/3 του τένοντα του τετρακεφάλου, χωρίς συνοδό λήψη οστού (free-of-bone technique). Η νέα αυτή τεχνική γίνεται σταδιακά όλο και πιο δημοφιλής στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα γνωστή. Σε μεγαλύτερους νέους και μέσης ηλικίας ασθενείς προτιμάμε την τεχνική ανακατασκευής ΠΧΣ με λήψη hamstrings και χρήση flexible reamer. Σε ασθενείς με μερική ρήξη ΠΧΣ, επιλέγεται η ελάχιστα-επεμβατική τεχνική augmentation (ενίσχυσης) του εναπομείναντος υγιούς χιαστού με ημιτενοντώδη τένοντα.

Δεύτερη επέμβαση (revision): Σε αναθεώρηση ΠΧΣ, πρώτη επιλογή είναι η χρήση τετραπλής δέσμης μοσχεύματος hamstrings. Εάν οι οπίσθιοι μηριαίοι έχουν χρησιμοποιηθεί στην προηγούμενη επέμβαση, προτιμείται ο τένοντας του τετρακεφάλου. Εναλλακτικά, ανάλογα με τον ασθενή, μπορεί να γίνει χρήση είτε επιγονατιδικού τένοντα είτε αλλομοσχεύματος.

Ποια είναι τα βήματα για την αντιμετώπιση ρήξης ΠΧΣ;

Χρόνος

Μόλις διαγνωσθεί η ρήξη ΠΧΣ, θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσετε φυσικοθεραπεία για να κερδίσετε το κανονικό εύρος κίνησης και να μειωθεί ο πόνος και το οίδημα/αιμάτωμα στην άρθρωση του γόνατος. Ο πόνος συνήθως υποχωρεί μετά από κάποιο διάστημα, όμως, η αστάθεια παραμένει. Μια επέμβαση ανακατασκευής του ΠΧΣ δύναται να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή μετά το πρώτο 15ήμερο του τραυματισμού. Ωστόσο, μια πολύ σημαντική προϋπόθεση είναι να μπορείτε να κινήσετε το γόνατο από πλήρη έκταση σε κάμψη 90 μοιρών (ορθή γωνία) χωρίς ιδιαίτερο πόνο.

Επίσκεψη

Μπορείτε να στείλετε ένα CD με εικόνες της μαγνητικής τομογραφίας γόνατος και με το ιστορικό σας στο ιατρείο του Δρ. Μαλαχιά. Αυτός θα κάνει μια πρώτη εκτίμηση και θα σας ενημερώσει για πιθανές θεραπείες. Εκτίμηση του κόστους της θεραπείας θα σας αποσταλεί. Κατόπιν, εάν θελήσετε να προχωρήσετε, θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τον Δρ. Μαλαχιά για να σας δει προσωπικά. Κατά την επίσκεψή σας, υπάρχουν αρκετά εξειδικευμένα κλινικά τεστ που, σε συνδυασμό με το ιστορικό του τραυματισμού, θα κατευθύνουν τον Δρ. Μαλαχιά προς τη διάγνωση του ΠΧΣ. Ο Δρ. Μαλαχιάς είναι, ίσως, ο μοναδικός ορθοπεδικός στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί ειδικό τεστ ποσοτικοποίησης της αστάθειας του ΠΧΣ (pivot shift) μέσω εφαρμογής  application (στηριγμένο σε έρευνα που έκανε στην Ελβετία), για ακριβή κλινική διάγνωση της ρήξης του ΠΧΣ.

Χειρουργική επέμβαση

Συνήθως το χειρουργείο μπορεί να προγραμματιστεί να γίνει μερικές μέρες μετά την επίσκεψή σας στο ιατρείο. Για το τόπο της επέμβασης, θα γίνει επιλογή μεταξύ των ιδιωτικών κλινικών που συνεργάζεται ο Δρ. Μαλαχιάς, ανάλογα με την ασφάλεια που έχετε. Το κόστος είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (την ασφάλειά σας, το ακριβές είδος του χειρουργείου, ενδεχόμενες άλλες βλάβες που θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν, όπως ρήξη μηνίσκου, βλάβη αρθρικού χόνδρου, κ.α.) που μπορείτε να συζητήσετε λεπτομερώς με τον Δρ. Μαλαχιά. 

Αναισθησία

Λίγες μέρες πριν το χειρουργείο, θα πρέπει να εξεταστείτε από τον αναισθησιολόγο που θα σας αναλάβει (συνεργάτης του Δρ. Μαλαχιά). Το είδος αναισθησίας που θα σας χορηγηθεί αποτελεί επιλογή του αναισθησιολόγου και μπορεί να είναι είτε τοπική (ένεση στην πλάτη που καλείται ενδορραχιαία ή επισκληρίδιος, ένεση νευρικού μπλοκ πάνω από το γόνατο) είτε γενική αναισθησία.  Ο αναισθησιολόγος θα ζητήσει να δει κάποιες βασικές αιματολογικές εξετάσεις, ένα πρόσφατο ηλεκτροκαρδιογράφημα και μια ακτινογραφία θώρακος. Αυτές οι εξετάσεις είναι απαραίτητες για τον προεγχειρητικό έλεγχο.

Παραμονή στο νοσοκομείο και φυσικοθεραπεία

Συνήθως η παραμονή στο νοσοκομείο είναι για 1 ημέρα μετά το χειρουργείο (έρχεστε το πρωί του χειρουργείου και φεύγετε την επόμενη ημέρα). Πλήρης φόρτιση στο πόδι επιτρέπεται συνήθως μετά από 1-2 εβδομάδες, ενώ ελεύθερο εύρος κίνησης μετά τη δεύτερη εβδομάδα. Ο ασθενής θα κινητοποιηθεί με πατερίτσες και φυσικοθεραπεία θα ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα. Για ασθενείς που έρχονται από το εξωτερικό, πτήση επιστροφής είναι ασφαλές να γίνει μετά από 4-5 ημέρες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Καλέστε 6936503290, σήμερα, για να κλείσετε ένα ραντεβού με τον Δρ. Μιχαήλ-Αλέξανδρο Μαλαχιά.