(+30) 6936503290 info@drmalahias.com
Επιλογή Σελίδας

Εξειδικευμένο Ιατρείο Αρθροσκοπικής Χειρουργικής Ισχίου

Ο Δρ. Μαλαχιάς είναι ένας ειδικός ορθοπαιδικός χειρουργός με έδρα την Αθήνα, που έχει λάβει fellow-μετεκπαίδευση στην Γερμανία (ATOS Klinik, Heidelberg) και στην Ελβετία (Clinica Ars Medica, Lugano), όσον αφορά τις ελάχιστα-επεμβατικές τεχνικές αρθροσκόπησης ισχίου. Συγκεκριμένα, έχει ως μέντορα τον διάσημο αρθροσκόπο ισχίου, Καθηγητή Δρ. Fritz Thorey (German Representative at the European Hip Society; Main Instructor for the Arthrex Advanced Cadaveric Hip Arthroscopy Course, Munich, Germany), με τον οποίο έχει αναπτύξει μια ειδική τεχνική στην αποκατάσταση χόνδρινων βλαβών σε νέους ασθενείς (δημοσίευση: KSSTA, έτος: 2020). Από τη θητεία του στην Γερμανία και στην Ελβετία, ως clinical fellow, έχει συμμετάσχει/πραγματοποιήσει άνω των 250 επεμβάσεων αρθροσκόπησης ισχίου.

Αντικείμενο Εξειδικευμένου Ιατρείου Αρθροσκοπικής Χειρουργικής Ισχίου:

Η εξέταση και αντιμετώπιση νέων και μεσήλικων ασθενών με παθήσεις ισχίου που μπορούν να επωφεληθούν από την αρθροσκοπική χειρουργική ισχίου και τις τεχνικές διατήρησης άρθρωσης. 

Στόχοι Εξειδικευμένου Ιατρείου Αρθροσκοπικής Χειρουργικής Ισχίου:

-Η δημιουργία ενός  ιατρείου, εξειδικευμένου στις αρθροσκοπική χειρουργική ισχίου, τεχνικές διατήρησης άρθρωσης και υπερηχογραφικά-καθοδηγούμενες βιολογικές θεραπείες της άρθρωσης του ισχίου, στον μητροπολιτικό χώρο της Αθήνας.

-Η εκπόνηση και διενέργεια επιστημονικών μελετών πάνω στο αντικείμενο των της αρθροσκοπικής χειρουργικής ισχίου, σε συνεργασία με εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού (ATOS Klinik Heidelberg, Germany. Hospital for Special Surgery, New York, USA).

Τι είναι η αρθροσκόπηση ισχίου;

Η αρθροσκόπηση ισχίου είναι μια ελάχιστα-επεμβατική τεχνική στην οποία ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός χρησιμοποιεί ένα αρθροσκόπιο (κάμερα) για να εξετάσει το εσωτερικό της άρθρωσης του ισχίου. Ορισμένες παθήσεις του ισχίου μπορούν να θεραπευτούν αρθροσκοπικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, για να πραγματοποιήσει την επέμβαση, ο χειρουργός κάνει μικρές τομές (συνήθως δύο μικρές οπές αρκούν) για να δημιουργήσει τα σημεία πρόσβασης από τα οποία θα εισάγει στην άρθρωση του ισχίου, αρθροσκοπικές βελόνες, νυστέρια ή άλλα ειδικά χειρουργικά εργαλεία.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ισχίου;

Η αρθροσκόπηση ισχίου έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με το παραδοσιακό ανοικτό χειρουργείο ισχίου (π.χ. την αρθροπλαστική), επειδή:

  • προξενεί πολύ μικρό τραύμα στην άρθρωση (το οποίο, με τη σειρά του, ελαχιστοποιεί τον πόνο και την δημιουργία ουλής στο ισχίο)
  • γίνεται, συνήθως, με ημερήσια νοσηλεία (οι ασθενείς, συνήθως, επιστρέφουν σπίτι την ίδια μέρα)
  • τυπικά, απαιτεί μικρή περίοδο ανάρρωσης
  • μπορεί να αναβάλλει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου, μέσω θεραπευτικής αντιμετώπισης της αιτίας της σε πρώιμο στάδιο
  • μπορεί να καθυστερήσει ή να εξαφανίσει την ανάγκη για αρθροπλαστική ισχίου θεραπεύοντας προ-αρθριτικές καταστάσεις που προξενούν, σε βάθος χρόνου, οστεοαρθρίτιδα του ισχίου

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Επίκ. Καθηγητή Ορθοπαιδικής
Μιχαήλ – Αλέξανδρο Μαλαχιά, για οποιαδήποτε απορία σας.

Γιατί είναι σχετικά άγνωστη η αρθροσκόπηση ισχίου στην Ελλάδα, παρά τα εμφανή πλεονεκτήματά της;

Η αρθροσκόπηση ισχίου είναι ένα σχετικά νέο χειρουργικό πεδίο που απαιτεί υψηλή εξειδίκευση και πολλές “ώρες πτήσης” μέχρι την επαρκή εκμάθησή της. Δυστυχώς, η δημόσια εκπαίδευση για τη λήψη ειδικότητας Ορθοπαιδικού Χειρουργού στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνει την αρθροσκόπηση ισχίου, μέχρι στιγμής. Έτσι, η μόνη επιλογή που απομένει για να μπορέσει να εκπαιδευτεί ένας Έλληνας ιατρός στην αρθροσκόπηση ισχίου, είναι να γίνει δεκτός σε κάποιο έμμισθο clinical fellowship, επαρκούς διάρκειας (τουλάχιστον 1 χρόνου). Τέτοια προγράμματα πραγματοποιούνται μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού όπου υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ ιατρών για την εύρεση μιας θέσης εκπαίδευσης. Το Therapis General Hospital διαθέτει ένα από τα ελάχιστα εξειδικευμένα ιατρεία αρθροσκοπικής χειρουργικής ισχίου, υπό την διεύθυνση του Δρ. Μιχαήλ-Αλέξανδρου Μαλαχιά (Διευθυντής Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής, Therapis General Hospital).

 

Ποιες παθήσεις του ισχίου αντιμετωπίζονται με αρθροσκόπηση στο Therapis General Hospital;

Συνήθεις τραυματισμοί και παθήσεις που αντιμετωπίζονται με αρθροσκόπηση ισχίου στο Therapis General Hospital είναι:

  • σύνδρομο πρόσκρουσης του ισχίου (μηροκοτυλιαίο σύνδρομο / femoroacetabular impingement), το οποίο περιορίζει το εύρος κίνησης και είναι κύρια αιτία ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας: το αντιμετωπίζουμε με πλαστική του μηριαίου αυχένα ή/και του χείλους της κοτύλης
  • ρήξη επιχειλίου χόνδρου (έχει σκιστεί ένας ειδικός τύπος χόνδρου που καλείται επιχείλιος και περιβάλλει το χείλος της κοτύλης): το αντιμετωπίζουμε με αρθροσκοπική συρραφή με ειδικές άγκυρες ή trimming
  • εστιασμένη, πλήρους πάχους, χόνδρινη βλάβη της κοτύλης: αντιμετωπίζεται με μικροκατάγματα, αυτόλογη χονδρογένεση με χρήση μεμβράνης (AMIC procedure)
  • σύνδρομο πρόσκρουσης λαγονοκνημιαίας ταινίας στον μείζονα τροχαντήρα: το αντιμετωπίζουμε με ενδοσκοπική διάνοιξη και απελευθέρωση της λαγονοκνημιαίας ταινίας
  • αφαίρεση ελεύθερων χόνδρινων σωμάτων από την άρθρωση του ισχίου

Πόσο διαρκεί μια επέμβαση αρθροσκόπησης ισχίου;

Η διάρκεια εξαρτάται από τα ευρήματα και τον τύπο της θεραπείας που επιλέγεται και, συνήθως, κυμαίνεται μεταξύ 1 και 1,5 ώρας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Καλέστε 6936503290, σήμερα, για να κλείσετε ένα ραντεβού με τον Δρ. Μιχαήλ-Αλέξανδρο Μαλαχιά.