(+30) 6936503290 info@drmalahias.com
Επιλογή Σελίδας

Ρήξη Τένοντα Ώμου &
Ρήξη Υπερακάνθιου

Γιατί πονάει ο ώμος;

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον ώμο που δεν περνάει με απλά παυσίπονα. Ανεξαρτήτως ηλικίας, μια πολύ συχνή αιτία είναι η φλεγμονή στους τένοντες του ώμου που την αποκαλούμε τενοντίτιδα ώμου ή τενοντίτιδα στροφικού πετάλου. Μια, επίσης, συχνή αιτία, η οποία έχει χειρότερη κλινική εικόνα από την απλή τενοντίτιδα, είναι η ρήξη τένοντα του στροφικού πετάλου του ώμου.

Τι είναι το στροφικό πέταλο του ώμου;

Το στροφικό πέταλο είναι μια ομάδα 4 τενόντων που επενδύουν («ντύνουν») το οστό της βραχιόνιας κεφαλής του ώμου περνώντας από πάνω της σαν πέταλο. Οι 4 τένοντες λέγονται: υπερακάνθιος, υπακάνθιος, ελάσσων στρογγύλος και υποπλάτιος. Σε αυτούς πρέπει να προστεθεί και ένας πέμπτος τένοντας, ο οποίος έρχεται σε άμεση γειτνίαση με τους υπόλοιπους: η μακρά κεφαλή του δικέφαλου βραχιονίου.

Ποια είναι η λειτουργία του στροφικού πετάλου του ώμου;

Οι 4 τένοντες που απαρτίζουν το στροφικό πέταλο του ώμου είναι υπεύθυνοι για την ανύψωση του χεριού (άνω άκρου), τη απομάκρυνσή του από τον κορμό (κίνηση στο πλάι) και την στροφή του (λίγο πολύ για τα πάντα σε σχέση με τις κινήσεις του ώμου).

Έτσι, αν τραυματιστεί ή φθαρεί κάποιος από τους τένοντες του στροφικού πετάλου, ανάλογα με το ποιος τραυματίζεται/φθείρεται, το αποτέλεσμα θα είναι να επηρεαστεί κάποια από τις κινήσεις που περιγράψαμε ανωτέρω.

Τι είναι η ρήξη τένοντα του ώμου;

Ρήξη στροφικού πετάλου σημαίνει πως σκίζεται τουλάχιστον ένας από τους τένοντες του ώμου, λόγω χρόνιας υπερχρήσης του χεριού ή λόγω τραυματισμού, με αποτέλεσμα να αποκολλάται από το σημείο πρόσφυσής του, στο οστό (κόκκαλο) της κεφαλής του βραχιονίου. Μια τέτοια ρήξη μπορεί να αφορά όλο το πάχος του τένοντα (τότε είναι τελείως σκισμένος) και λέγεται πλήρης ρήξη τένοντα ώμου ή να πρόκειται για ρήξη σε ένα ποσοστό του πάχους του τένοντα (να είναι «μισοσκισμένος»), οπότε μιλάμε για μερική ρήξη τένοντα ώμου.

Που οφείλεται η ρήξη τένοντα ώμου;

Υπάρχουν 2 κύριες αιτίες ρήξης τένοντα ώμου: 1) τραυματισμός και 2) χρόνια φθορά από υπερχρήση του χεριού (εκφύλιση τένοντα).

 Ένας τραυματισμός στο στροφικό πέταλο, όπως μια ρήξη τένοντα ώμου, μπορεί να συμβεί ξαφνικά πέφτοντας πάνω στο συγκεκριμένο χέρι ή με κάποια απότομη κίνηση, με το χέρι, ευρισκόμενο πάνω από το ύψος του ώμου.

Σε ένα άλλο σενάριο, μια ρήξη τένοντα ώμου μπορεί να συμβεί σταδιακά, με την ηλικία, λόγω γήρανσης των ιστών, κατά τη διάρκεια της οποίας προκαλείται βαθμιαία εκφύλιση του τενόντιου «υφάσματος». Η εκφύλιση αυτή οδηγεί στην εμφάνιση μικροφθοράς (μικρορρήξεων) στον τένοντα, η οποία με τον καιρό οδηγεί σε πλήρη (ή μερική) αυτόματη ρήξη, χωρίς να χρειάζεται να συμβεί κάποιος τραυματισμός. Μπορείτε να φανταστείτε τον τένοντα σαν ένα ύφασμα πολυφορεμένο που με τον καιρό αλλάζει η υφή του, λεπταίνει από την πολυχρησία, αρχίζει και κάνει τρυπούλες, μέχρι που οι τρυπούλες μεγαλώνουν και μια ωραία πρωία (τρόπος του λέγειν, μπορεί να είναι οποιαδήποτε ώρα, φυσικά) το ύφασμα σκίζεται τελείως.

Ποιοι ασθενείς πάσχουν συνήθως από ρήξη τένοντα ώμου;

Η συχνότητα αυτόματων ρήξεων, χωρίς ιστορικό τραυματισμού, αυξάνει κατακόρυφα με την αύξηση της ηλικίας.  Όσο πιο ηλικιωμένος/η είναι κάποιος/α ασθενής, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να έχει εκφυλιστική φθορά σε τένοντα του ώμου που μπορεί να φτάνει μέχρι και την ρήξη.

Ρήξη τένοντα ώμου μετά από τραυματισμό συμβαίνει συχνότερα σε νεώτερους ασθενείς, ιδίως αθλητές ή επαγγελματίες, χειρώνακτες, που πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το ύψος του ώμου, όπως ζωγράφοι, μαραγκοί, χτίστες, κτλ.

Ποιοι αθλητές είναι επιρρεπείς σε ρήξη τένοντα ώμου;

Ρήξη τένοντα ώμου λόγω υπερχρήσης του χεριού συμβαίνει, συνήθως, σε αθλητές που επιδίδονται σε αθλήματα με συχνές κινήσεις πάνω από το ύψος των ώμων, όπως μπάσκετ, κολύμβηση, τένις, βόλεϊ, χάντμπολ, γκολφ, μπέιζμπολ, κ.α.

Αντίθετα, μια ρήξη τένοντα ώμου, λόγω άμεσου τραυματισμού συμβαίνει τυπικά μετά από πτώση ή σύγκρουση σε αθλήματα, όπως ποδόσφαιρο, χόκεϊ και ράγκμπι.

Τι συμπτώματα έχει μια ρήξη τένοντα ώμου;

Τα ακόλουθα είναι τα πιο συχνά συμπτώματα ρήξης τένοντα ώμου (ρήξη υπερακανθίου ή άλλου τένοντα του στροφικού πετάλου):

N

Πόνος στον ώμο που υποτροπιάζει σε συγκεκριμένες δραστηριότητες

N

Πόνος που χειροτερεύει τη νύχτα: το πιο τυπικό σύμπτωμα

N

Πόνος που σας εμποδίζει να κοιμάστε από την πλευρά του ώμου που πάσχει

N

Ήχοι κριγμού («κρακ») όταν κινείτε το χέρι

N

Περιορισμένη δυνατότητα να κινείτε το χέρι

N

Μυϊκή αδυναμία

Τα συμπτώματα της ρήξης τένοντα ώμου (ρήξη υπερακάνθιου ή άλλου) συχνά μοιάζουν με συμπτώματα άλλων παθήσεων του ώμου ή γενικότερα. Για το λόγο αυτό, συστήνεται να εξετάζεστε από κάποιον ειδικό ορθοπαιδικό για να τεθεί η σωστή διάγνωση της αιτίας του πόνου σας, στον ώμο.

Πως γίνεται η διάγνωση ρήξης τένοντα ώμου;

Το πιο σημαντικό βήμα είναι η κλινική εξέταση και η λήψη ιστορικού από έναν εξειδικευμένο ιατρό στις παθήσεις του ώμου.

Πέραν τούτου, οι ακόλουθες απεικονιστικές εξετάσεις μπορεί να βοηθήσουν στην διάγνωση της ρήξης τένοντα ώμου (ρήξη τένοντα υπερακανθίου ή άλλου τένοντα):

 • Ακτινογραφία ώμου: μας προσφέρει έμμεσες πληροφορίες, σε περιπτώσεις μεγάλης ρήξης τένοντα ώμου (ανύψωση κεφαλής βραχιονίου). Επιπλέον, βοηθά στον αποκλεισμό άλλων παθήσεων που μπορεί να συνυπάρχουν (αρθρίτιδα ώμου) ή να μιμούνται τα συμπτώματα της ρήξης τένοντα ώμου.
 • Υπέρηχος ώμου: Στα κατάλληλα χέρια είναι μια εξαιρετική απεικονιστική μέθοδος -χωρίς ακτινοβολία- στη διάγνωση ρήξεων τένοντα ώμου. Έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της δυναμικής εξέτασης των τενόντων, κατά τη διάρκεια της κίνησης του χεριού και όχι μόνο όταν είναι ακίνητο (όπως η μαγνητική και η ακτινογραφία).
 • Μαγνητική τομογραφία: Η εξέταση εκλογής για τη διάγνωση ρήξης τένοντα ώμου. Επί αμφιβολίας, συστήνεται η διενέργεια μαγνητικού αρθρογραφήματος (MRArthrogram), με τοπική έγχυση σκιαγραφικού.

Ποιος τένοντας του ώμου παθαίνει πιο συχνά ρήξη;

Οι περισσότερες ρήξεις συμβαίνουν στον υπερακάνθιο τένοντα. Παρόλ’ αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί η ρήξη να αφορά περισσότερους από έναν τένοντες (υπερακάνθιος και υπακάνθιος ή υπερακάνθιος και υποπλάτιος, κτλ.) ή, σπανιότερα, να μιλάμε για αμιγείς ρήξεις του υπακάνθιου ή του υποπλάτιου τένοντα. Συνήθως, οι τένοντες που έχουν ρήξη, αρχικώς, φθείρονται και λεπταίνουν από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις, σε συνδυασμό με τη φθορά της ηλικίας. Καθώς η φθορά αυξάνει με το χρόνο, έρχεται μια ορισμένη στιγμή που ο τένοντας σκίζεται τελείως, συνήθως μετά από την απλή ανύψωση ενός βαρέος αντικειμένου.

Γιατί ο υπερακάνθιος είναι ο τένοντας του ώμου που παθαίνει πιο συχνά ρήξη;

Ο υπερακάνθιος είναι ο τένοντας που προσκρούει στην άκρη του ακρώμιου οστού (της λεγόμενης «επωμίδας» του ώμου) κατά την κίνηση. Αποτέλεσμα της επαναλαμβανόμενης –επί δεκαετίες- πρόσκρουσης του μαλακού τένοντα πάνω στο σκληρό κόκκαλο είναι η φθορά και η λέπτυνση του υπερακάνθιου τένοντα που ενδέχεται, εν τέλει, να οδηγήσει σε ρήξη του τένοντα. Φανταστείτε τον τένοντα σαν ένα ύφασμα που γλιστράει κάτω από το κόκκαλο της επωμίδας, κάθε φορά που σηκώνεται το χέρι. Σε κάποιους ανθρώπους, το κόκκαλο αυτό, αντί να είναι οριζόντιο, έχει κλίση προς τα κάτω, σαν τη μύτη ενός κορακιού (ποιητική αδεία). Αποτέλεσμα, όταν γλιστράει από κάτω του το ύφασμα του τένοντα να βρίσκει και να τρίβεται πάνω στο «ράμφος» του οστού της επωμίδας που έχει κλίση προς τα κάτω, όπως είπαμε. Συνεπεία αυτού είναι, με τη συνεχή προστριβή μαλακού υφάσματος (ο τένοντας) με τη σκληρή μύτη του οστού (το ακρώμιο) , να φθείρεται ο τένοντας και στο τέλος, μετά από χρόνια διαρκούς προστριβής, να σκίζεται.

Πέραν τούτου, ο υπερακάνθιος επιβαρύνεται σημαντικά στις κινήσεις πάνω από το ύψος των ώμων, ειδικά όταν σηκώνουμε βάρος σε κάποια εργασία ή κατά τη διάρκεια αθλημάτων, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να τραυματιστεί και να σκιστεί σε αυτές τις κινήσεις.

Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω τη ρήξη τένοντα ώμου και τη ρήξη υπερακάνθιου;

Καθημερινές ασκήσεις ενδυνάμωσης και διάτασης (stretches) του ώμου μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη μελλοντικού τραυματισμού τένοντα του στροφικού πετάλου του ώμου, όπως ο υπερακάνθιος. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής για τον ώμο, ιδιαίτερα αν έχετε τραυματίσει τένοντα του ώμου στο παρελθόν.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Επίκ. Καθηγητή Ορθοπαιδικής
Μιχαήλ – Αλέξανδρο Μαλαχιά, για οποιαδήποτε απορία σας.

Είναι ασφαλές να αθλούμαστε με ρήξη τένοντα ώμου;

Αν ο τένοντας έχει αντιμετωπιστεί συντηρητικά, χωρίς να γίνει κάποια συρραφή, η σύσταση είναι ο/η ασθενής να απέχει από ασκήσεις γυμναστικής του ώμου για όσο χρόνο έχει πόνο (μπορεί να είναι και μήνες). Μόνο όταν υποχωρήσει ο πόνος στον ώμο, μπορεί ο/η ασθενής να ξεκινήσει ήπια γυμναστική ενδυνάμωσης ώμου, πρώτα με ασκήσεις κάτω από το ύψος των ώμων και αργότερα πάνω από το ύψος των ώμων. Η ενδυνάμωση θα πρέπει να γίνεται βαθμιαία και όχι απότομα. Σε κάθε περίπτωση ο/η ασθενής θα πρέπει να «ακούει» το σώμα του/της σε αυτήν τη μεταβατική φάση και στο πρώτο σημάδι επανεμφάνισης πόνου, να διακόπτει την άσκηση. Το υπόλοιπο σώμα του μπορεί να το γυμνάσει κανονικά, χωρίς περιορισμούς.

Όταν ο τένοντας βρίσκεται σε περίοδο επούλωσης, μετά από επέμβαση συρραφής του, δε συνίσταται η άρση βαρών από το συγκεκριμένο χέρι, μέχρι να γίνει πλήρης επούλωση, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος νέας ρήξης και αποτυχίας της συρραφής. Επιπλέον, συμμετέχοντας σε αθλήματα με τον τένοντα του ώμου (συχνότερα, τένοντα υπερακάνθιου) σε φάση επούλωσης, ενδέχεται να αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού σε άλλα σημεία του σώματος, όπως το ισχίο, ο αγκώνας ή η σπονδυλική στήλη. Αυτοί οι τραυματισμοί, ίσως, οφείλονται στο ότι τα υπόλοιπα μέρη του σώματος επιβαρύνονται –συχνά ασυνείδητα- παραπάνω από το κανονικό, για να προστατεύσουν από οποιαδήποτε επιβάρυνση τον ήδη τραυματισμένο ώμο.

Πόσο καιρό μένουμε εκτός άθλησης, όταν έχουμε ρήξη τένοντα ώμου (και ρήξη υπερακάνθιου);

Η ρήξη τένοντα ώμου και η ρήξη υπερακάνθιου είναι ένας σοβαρός τραυματισμός που εμποδίζει τους αθλητές να αθλούνται. Το κύριο σύμπτωμά τους είναι ο επίμονος πόνος σε κινήσεις πάνω από το ύψος των ώμων. Ιδίως αθλητές  που επιδίδονται σε κινήσεις πάνω από το ύψος του ώμου, ως μέρος της άθλησής τους (μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, τένις, κολύμβηση, ράγκμπι, μπέιζμπολ, ακοντισμός κ.α. ρίψεις), αντιμετωπίζουν αδυναμία στις συγκεκριμένες κινήσεις, με αποτέλεσμα, την αναμενόμενη πτώση της αθλητικής τους απόδοσης.

Μετά από ρήξη τένοντα ώμου, ο χρόνος που θα χρειαστεί να περάσει μέχρι την επιστροφή στην αθλητική δράση εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση αθλητή, σε συνάρτηση με το είδος του αθλήματος. Ορισμένοι αθλητές επιστρέφουν με ασφάλεια στις αθλητικές δραστηριότητές τους, 4 με 6 μήνες μετά από αρθροσκοπικό χειρουργείο συρραφής ρήξης τένοντα ώμου (ρήξης τένοντα υπερακανθίου ή άλλου). Για άλλους αθλητές, μπορεί να χρειαστούν έως και 12 μήνες μέχρι να μπορέσουν να γυρίσουν με ασφάλεια στο άθλημά τους.

Είναι η ρήξη τένοντα ώμου ένας τραυματισμός που σταματά την αθλητική καριέρα;

Μην γελιέστε: η ρήξη τένοντα ώμου (ρήξη υπερακάνθιου ή άλλου τένοντα) είναι ένας σοβαρός τραυματισμός που μπορεί να σημάνει τη λήξη της αθλητικής καριέρας, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Η ρήξη τένοντα ώμου οδηγεί σε χρόνιο πόνο και αδυναμία στον ώμο που μπορεί να δυσκολεύει την εκτέλεση απλών καθημερινών κινήσεων, όπως το να  ντυνόμαστε ή να χτενιζόμαστε. Μπορείτε να φανταστείτε, λοιπόν, πόσο πολύ επηρεάζονται οι αθλητές, όταν μιλάμε για εκτέλεση κινήσεων υψηλής ταχύτητας/έντασης με τα χέρια, στα πλαίσια κάποιας ανταγωνιστικής αθλητικής δραστηριότητας.

Πως θεραπεύεται η ρήξη τένοντα ώμου (και η ρήξη υπερακάνθιου);

Η αντιμετώπιση της ρήξης τένοντα ώμου (και ρήξης υπεράκάνθιου τένοντας) περιλαμβάνει:

 • Ξεκούραση του χεριού, ανάρτηση στην οξεία φάση
 • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα, στην οξεία φάση
 • Ασκήσεις ενδυνάμωσης και διάτασης του στροφικού πετάλου, μετά την οξεία φάση
 • Φυσικοθεραπείες
 • Τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών
 • Τοπική βιολογική έγχυση ιστικής αναγέννησης (σε μικρές ή μερικού πάχους ρήξεις)
 • Αρθροσκοπική επέμβαση (με χρήση μίνι κάμερας): σε σοβαρούς τραυματισμούς

Μπορεί να θεραπευθεί από μόνη της η ρήξη τένοντα ώμου (και η ρήξη υπερακάνθιου);

Οι πλήρεις ρήξεις των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου δεν επουλώνονται από μόνες τους, χωρίς χειρουργική επέμβαση συρραφής τους. Ωστόσο, υπάρχουν ασθενείς που δεν χειρουργούνται και, παρά ταύτα, εμφανίζουν βελτίωση των συμπτωμάτων (υποχώρηση του πόνου), με κατάλληλες φυσικοθεραπείες και ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του ώμου.

Μπορεί να θεραπευθεί χωρίς χειρουργείο η ρήξη τένοντα ώμου (και η ρήξη υπερακάνθιου);

Περίπου 8 στους 10 ασθενείς με ρήξη τένοντα μερικού πάχους (όχι πλήρη ρήξη) βελτιώνονται με μη-χειρουργικές θεραπείες, όπως η ανάρτηση του χεριού και η προστασία του, σε συνδυασμό με αναλγητικά/αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τοπικές εγχύσεις, φυσικοθεραπείες και βελονισμό. Ωστόσο, μπορεί να πάρει έως και έναν ολόκληρο χρόνο για να βελτιωθούν ασθενείς με ρήξη τένοντα ώμου που δεν χειρουργούνται.

Θεραπεύει η ένεση κορτιζόνης τη ρήξη τένοντα ώμου (και τη ρήξη υπερακάνθιου);

Όχι, σε καμία περίπτωση! Οι επαναλαμβανόμενες εγχύσεις κορτιζόνης, που πολλές φορές προτείνονται ως συντηρητική θεραπεία για την ανακούφιση του πόνου, όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα της ρήξης τένοντα ώμου, αλλά, μακροπρόθεσμα, φθείρουν περαιτέρω τους ήδη πάσχοντες τένοντες κάνοντας πιο αβέβαιη τη συρραφή τους, στο μέλλον. Επιπλέον, λόγω της φθοράς και λέπτυνσης που προκαλεί η κορτιζόνη στον τενόντιο ιστό, οι επαναλαμβανόμενες εγχύσεις κορτιζόνης μπορεί να «μετατρέψουν» μια μικρή -μερικού πάχους- ρήξη τένοντα ώμου σε μια μεγαλύτερη -πλήρους πάχους- ρήξη, δηλαδή να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό. Επομένως δε συνίστανται στην θεραπεία της ρήξης τένοντα ώμου. Αντιθέτως, η τοπική έγχυση κορτιζόνης, υπό καθοδήγηση υπερήχου, προς το σημείο-στόχο του τένοντα που πάσχει, είναι μια άριστη μέθοδος θεραπείας της τενοντίτιδας του ώμου (και όχι της ρήξης τένοντα ώμου), την οποία εφαρμόζει συχνά στο ιατρείο του (Νέστορος 6, Χαλάνδρι, τηλ: 6936503290) ο Επίκ. Καθηγητής Ορθοπαιδικής, κος Μαλαχιάς.

Κάνει καλό η ζέστη ή το κρύο στη ρήξη τένοντα ώμου (ρήξη υπερακάνθιου ή άλλου τένοντα);

Η εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων, η εντριβή και το τοπικό μασάζ στον πάσχοντα ώμο βοηθά στη χαλάρωση των συσπασμένων μυών και ανακουφίζει από τον  πόνο. Μετά το μασάζ στην περιοχή συνιστάται η τοποθέτηση παγοκύστης, για να μειωθεί το οίδημα και η δυσκαμψία που προκαλούνται από την ρήξη του τένοντα του ώμου.

Πως σηκώνουμε βάρος όταν έχουμε ρήξη τένοντα ώμου (ρήξη υπερακάνθιου ή άλλου τένοντα);

Όταν έχετε ρήξη τένοντα ώμου, ο γιατρός σας είναι αυτός που πρέπει να σας δείξει τον σωστό τρόπο για να σηκώνετε βάρος, όπως, επίσης, και τον τρόπο να φτάνετε με το χέρι αντικείμενα που βρίσκονται ψηλά (π.χ. σε ράφια), ακόμα και το πως να κοιμάστε πάνω στο στρώμα του κρεβατιού, ώστε να μειώνεται το στρες και η επιβάρυνση στο πάσχοντα ώμο.

Πόσο καιρό κάνει να θεραπευθεί η ρήξη τένοντα ώμου (ρήξη υπερακάνθιου ή άλλου τένοντα);

Η ρήξη τένοντα ώμου δεν θεραπεύεται από μόνη της, χωρίς επέμβαση συρραφής.

 Ο σκισμένος τένοντας ώμου που υποβάλλεται σε θεραπεία συρραφής χρειάζεται γύρω στις 6 εβδομάδες για να κάνει μια πρώτη, αδύναμη επούλωση στο οστό πάνω στο οποίο ράφτηκε, 3 μήνες για να σχηματίσει μια σχετικά ισχυρή σύνδεση με το οστό, και περίπου 6 με 9 μήνες για να ολοκληρωθεί η επούλωση του στο οστό.

Πως θεραπεύεται χειρουργικά η ρήξη τένοντα ώμου (ρήξη υπερακάνθιου ή άλλου τένοντα);

Η ρήξη τένοντα ώμου αποκαθίσταται πλήρως με χειρουργική συρραφή. Η χειρουργική θεραπεία συρραφής ρηχθέντος τένοντα ώμου γίνεται, ελάχιστα-επεμβατικά, σήμερα,  με τη χρήση μιας ειδικής κάμερας και λεπτών εργαλείων που προωθούνται μέσα από πολύ μικρές τομές που ανοίγει ο χειρουργός στο δέρμα του/της ασθενούς. Η επέμβαση αυτή καλείται αρθροσκόπηση ώμου.

Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου;

Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστα-επεμβατική τεχνική στην οποία ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός χρησιμοποιεί ένα αρθροσκόπιο (ειδική μίνι κάμερα) για να εξετάσει το εσωτερικό της άρθρωσης του ώμου. Ορισμένες παθήσεις του ώμου μπορούν να θεραπευτούν αρθροσκοπικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, για να πραγματοποιήσει την επέμβαση, ο χειρουργός κάνει μικρές τομές (σαν κλειδαρότρυπες) για να δημιουργήσει τα σημεία πρόσβασης από τα οποία θα εισάγει στην άρθρωση του ώμου, τα λεπτά χειρουργικά εργαλεία και την κάμερα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ώμου;

Η αρθροσκόπηση ώμου έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με το παραδοσιακό ανοικτό χειρουργείο ώμου, επειδή:

 • προξενεί πολύ μικρό τραύμα στην άρθρωση (το οποίο, με τη σειρά του, ελαχιστοποιεί τον πόνο και την δημιουργία ουλής στον ώμο)
 • γίνεται, συνήθως, με ημερήσια νοσηλεία (οι ασθενείς, συνήθως, επιστρέφουν σπίτι την ίδια μέρα)
 • τυπικά, απαιτεί μικρή περίοδο ανάρρωσης και ταχύτερη έναρξη φυσικής αποκατάστασης
 • μπορεί να καθυστερήσει ή να εξαφανίσει την ανάγκη για αρθροπλαστική ώμου (ανοικτή επέμβαση αντικατάστασης των αρθρικών επιφανειών) θεραπεύοντας προ-αρθριτικές καταστάσεις που προξενούν, σε βάθος χρόνου, οστεοαρθρίτιδα του ώμου

Πως πραγματοποιείται η αρθροσκόπηση ώμου για τη θεραπεία ρήξης τένοντα ώμου (ρήξη υπερακάνθιου ή άλλου τένοντα);

Η πιο συχνή επέμβαση αρθροσκόπησης ώμου, στις μέρες μας, αφορά την αρθροσκοπική θεραπεία παθήσεων του στροφικού πετάλου (ρήξη τένοντα ώμου, υπακρωμιακή προστριβή, ασβεστοποιό τενοντίτιδα ώμου, κ.α.). Στην περίπτωση της ρήξης τένοντα ώμου (υπερακάνθιου ή άλλου), ο στόχος είναι να γίνει συρραφή του σκισμένου τένοντα και καθήλωσή του στο βραχιόνιο οστό με τη χρήση μιας ειδικής αρθροσκοπικής άγκυρας.

Πέραν τούτου, επιπρόσθετες χειρουργικές πράξεις που συχνά πραγματοποιούνται στα πλαίσια της εν λόγω επέμβασης, με τη χρήση κάμερας, είναι 1) ο καθαρισμός του υπακρωμιακού θυλάκου (θυλακεκτομή) που καλύπτει τον σκισμένο τένοντα και, συχνά, φλεγμαίνει, 2) η διενέργεια ακρωμιοπλαστικής (διαμόρφωση του σχήματος του ακρωμίου οστού με μια ειδική μίνι φρέζα, ώστε να γίνει επίπεδο και να μην προσκρούει πάνω στον συρραφέντα τένοντα), και 3) η πραγματοποίηση τενοντοτομήςτενονοντόδεσης) της φλεγμαίνουσας μακράς κεφαλής του δικέφαλου βραχιονίου.

Ποιες είναι οι διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές για την εξατομικευμένη αρθροσκοπική συρραφή ρήξης τένοντα ώμου (ρήξη υπερακάνθιου ή άλλου τένοντα);

Ανάλογα με τον τύπο της ρήξης του τένοντα του ώμου, η ομάδα του Δρ. Μαλαχιά, εξειδικευμένου (fellow-trained στην Ελβετία) χειρουργού ώμου και Επίκουρου Καθηγητή Ορθοπαιδικής, προβαίνει σε διαφορετικούς τύπους εξατομικευμένης αρθροσκοπικής θεραπείας:

N

Πλήρης ρήξη τένοντα ώμου (υπερακάνθιου ή άλλου τένοντα): Αρθροσκοπική ανατομική συρραφή με ειδικές άγκυρες. Όπως έδειξε διεθνώς δημοσιευμένη μελέτη (στο περιοδικό Musculoskeletal Surgery) την οποία εκπόνησε ο Επίκ. Καθηγητής Ορθοπαιδικής της Ιατρ. Σχολής EUC Φρανκφούρτης, κος Μαλαχιάς, η αρθροσκοπική ανατομική συρραφή ρήξης τένοντα ώμου, με τη χρήση ειδικών αγκυρών επανακαθήλωσης του σκισμένου τένοντα στο βραχιόνιο οστό, έχει άριστα αποτελέσματα στη θεραπεία ακόμα και μεγάλων ρήξεων του στροφικού πετάλου (Δείτε ΕΔΩ).

N
Μαζική ρήξη στροφικού πετάλου: Αρθροσκοπική μερική ή medialized συρραφή. Διεθνώς δημοσιευμένη μελέτη (στο περιοδικό Sports Medicine Open) που εκπόνησε ο Επίκ. Καθηγητής Ορθοπαιδικής της Ιατρ. Σχολής EUC Φρανκφούρτης, κος Μαλαχιάς (Δείτε ΕΔΩ), έδειξε ότι η τεχνική της αρθροσκοπικής μερικής συρραφής για τη θεραπεία μαζικής ρήξης στροφικού πετάλου είχε πολύ καλά αποτελέσματα με πολύ χαμηλό ποσοστό υποτροπής (μόλις 2,9% το ποσοστό επανεπέμβασης).
N

Παραμελημένη μαζική ρήξη ρικνωμένου στροφικού πετάλου: Αρθροσκοπική τοποθέτηση ειδικού βιοαπορροφήσιμου μπαλονιού, το οποίο λέγεται Balloon spacer. Όπως έδειξε διεθνώς δημοσιευμένη μελέτη (στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Αρθροσκοπικής Εταιρείας, KSSTA) την οποία εκπόνησε ο Επίκ. Καθηγητής Ορθοπαιδικής της Ιατρ. Σχολής EUC Φρανκφούρτης, κος Μαλαχιάς, η αρθροσκοπική εισαγωγή του βιοαπορροφήσιμου μπαλονιού InSpace Balloon, με ή χωρίς μερική συρραφή της μαζικής ρήξης, συσχετίζεται με υψηλά ποσοστά (80,6%) ικανοποίησης των χειρουργημένων ασθενών (Δείτε ΕΔΩ). Μάλιστα, το ποσοστό χειρουργημένων ασθενών που δήλωσαν ότι δεν είχαν καθόλου πόνο κατά την τελευταία επίσκεψη του μετεγχειρητικού follow-up τους, ήταν ακόμη υψηλότερο (83,9%).

N

Μερική ρήξη τένοντα στροφικού πετάλου: Αρθροσκοπική ανατομική συρραφή ως πλήρη ρήξη.

N

Μερική ρήξη υπερακάνθιου τένοντα: Νέα αρθροσκοπική θεραπεία με ειδικό ξενομόσχευμα που καλύπτει τον τραυματισμένο τένοντα (Regeneten, Smith & Nephew).

Πόσο διαρκεί μια επέμβαση αρθροσκόπησης ώμου για ρήξη τένοντα ώμου (ρήξη υπερακάνθιου ή άλλου τένοντα);

Η διάρκεια εξαρτάται από τα ευρήματα και τον τύπο της θεραπείας που επιλέγεται και, συνήθως, κυμαίνεται μεταξύ μισής και μιάμισης ώρας.

Είναι ασφαλής η αρθροσκόπηση ώμου για συρραφή ρήξης τένοντα ώμου (ρήξη υπερακάνθιου ή άλλου τένοντα);

Πρόκειται για μια πολύ ασφαλή, ελάχιστα-επεμβατική τεχνική, με ένα υπαρκτό, αλλά πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό επιπλοκών, όπως έδειξε διεθνώς δημοσιευμένη μελέτη  που εκπόνησε ο Επίκ. Καθηγητής Ορθοπαιδικής της Ιατρ. Σχολής EUC Φρανκφούρτης, κος Μαλαχιάς.

Πόσο επιτυχής είναι η αρθροσκόπηση ώμου για συρραφή ρήξης τένοντα ώμου (ρήξη υπερακάνθιου ή άλλου τένοντα);

Τα αποτελέσματα της αρθροσκοπικής συρραφής πλήρους ρήξης τένοντα ώμου είναι εξαιρετικά, με πολύ χαμηλά ποσοστά υποτροπής. Ακόμα και όταν μιλάμε για πολύ δύσκολες περιπτώσεις μαζικής χρόνιας ρήξης όλου του στροφικού πετάλου των τενόντων, τόσο η αρθροσκοπική πλήρης ανατομική συρραφή όσο και η αρθροσκοπική μερική συρραφή συσχετίζονται με ικανοποιητικά ποσοστά επιτυχίας, όπως έδειξε μελέτη του Επίκ. Καθηγητή Ορθοπαιδικής της Ιατρ. Σχολής EUC Φρανκφούρτης, κου Μαλαχιά. Ο πόνος υποχωρεί, ήδη, λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Ο/η ασθενής κρατά το χειρουργημένο άκρο σε ειδική ανάρτηση με μαξιλάρι απαγωγής για 20 ημέρες και μετά το αφήνει ελεύθερο και αρχίζει τη φυσική αποκατάσταση για να αποκτήσει ελεγχόμενα και ανώδυνα, με τη βοήθεια εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή, το εύρος κίνησης και, εν συνεχεία, τη λειτουργικότητα που έχει ένας φυσιολογικός ώμος.

Τι αναισθησία λαμβάνει ο/η ασθενής που υποβάλλεται σε αρθροσκόπηση ώμου για συρραφή ρήξης τένοντα ώμου (ρήξη υπερακάνθιου ή άλλου τένοντα);

Στη συγκεκριμένη περίπτωση επέμβασης, επιλέγεται η γενική αναισθησία. Αντίθετα, αν μιλάμε για αρθροσκόπηση ώμου χωρίς ανάγκη συρραφής (μικρότερης διάρκειας), μπορεί να επιλεγεί περιοχική αναισθησία (σκαληνό νευρικό block), με τη δυνατότητα ο/η ασθενής να είναι ξύπνιος/α και να παρακολουθεί live την επέμβαση από ειδική οθόνη στο χειρουργείο. Μια τέτοια περίπτωση είναι η αρθροσκόπηση ώμου για τη θεραπεία του συνδρόμου πρόσκρουσης του υπερακάνθιου τένοντα με αρθροσκοπική ακρωμιοπλαστική.

Υπάρχει θεραπεία για την παραμελημένη χρόνια μαζική ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου;

Η πρώτη επιλογή είναι η αρθροσκοπική συρραφή με επανακαθήλωση του σκισμένου τενόντιου στροφικού πετάλου είτε στην ανατομική του θέση είτε, αν αυτό δεν είναι εφικτό, σε άλλη, μη ανατομική θέση (medialized repair). Σε κάθε περίπτωση, οι τένοντες πρέπει να συρραφτούν χωρίς τάση, αλλιώς η συρραφή θα αποτύχει σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη του Επίκ. Καθηγητή Ορθοπαιδικής της Ιατρ. Σχολής EUC Φρανκφούρτης, κου Μαλαχιά, τα αποτελέσματα, με τις ανωτέρω δυο τεχνικές αρθροσκοπικής συρραφής, είναι ικανοποιητικά και το ποσοστό υποτροπής χαμηλό, ακόμα και όταν μιλάμε για μαζικές ρήξεις.

Το χειρότερο σενάριο είναι η χρόνια μαζική ρήξη στροφικού πετάλου, στην οποία δεν δύναται να γίνει συρραφή, επειδή έχει υποστεί μεγάλη ρίκνωση το σκισμένο τενόντιο «ύφασμα». Μπορείτε να φανταστείτε τένοντες ανελαστικούς, πολύ κακής ποιότητας, οι οποίοι μοιάζουν με ρετάλια ξεσκισμένου υφάσματος και, φυσικά, είναι αδύνατο να ραφτούν. Αν και οι εν λόγω βλάβες είναι παραμελημένες και οι επεμβάσεις τους συσχετίζονταν, παλαιότερα, με απογοητευτικά ποσοστά επιτυχίας, φαίνεται πως, σήμερα, αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά με τις νεώτερες τεχνικές (InSpace βιοαπορροφήσιμο μπαλόνι, superior capsular reconstruction, τενοντομεταφορά πλατύ ραχιαίου, κ.α.). Για του λόγου το αληθές, όπως κατέδειξε μελέτη του Επίκ. Καθηγητή Ορθοπαιδικής της Ιατρ. Σχολής EUC Φρανκφούρτης, κου Μαλαχιά , μια επιλογή θεραπείας με ικανοποιητικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ρήξεων είναι ο αρθροσκοπικός καθαρισμός και η τοποθέτηση ειδικού βιοαπορροφήσιμου μπαλονιού (Balloon spacer) πάνω από τον ρικνωμένο υπερακάνθιο τένοντα. Μάλιστα, η τεχνική αυτή δύναται να  πραγματοποιηθεί και με τοπική (περιοχική) αναισθησία και τον ασθενή ξύπνιο/α.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Επίκ. Καθηγητή Ορθοπαιδικής
Μιχαήλ – Αλέξανδρο Μαλαχιά, για οποιαδήποτε απορία σας.

Πόσο χρόνο πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο ασθενής που υποβάλλεται σε αρθροσκόπηση ώμου για συρραφή ρήξης τένοντα ώμου (ρήξη υπερακάνθιου ή άλλου τένοντα);

Δεν απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Ο/η ασθενής μπορεί να φύγει την ίδια ημέρα του χειρουργείου (λίγες ώρες μετά), καθώς πρόκειται για μια ατραυματική, ελάχιστα-επεμβατική τεχνική.

Ποια είναι η αποκατάσταση ασθενούς που υποβάλλεται σε αρθροσκόπηση ώμου για συρραφή ρήξης τένοντα ώμου (ρήξη υπερακάνθιου ή άλλου τένοντα);

Ο ρόλος της φυσικής αποκατάστασης είναι κεφαλαιώδης, μετά από χειρουργείο αρθροσκόπησης ώμου για συρραφή ρήξης τένοντα ώμου. Αν δεν ακολουθηθεί ορθή, εξατομικευμένη φυσική αποκατάσταση, με βάση τις ανάγκες του εκάστοτε ξεχωριστού ασθενούς,  από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές, για ικανό χρονικό διάστημα και στη σωστή συχνότητα (ανάλογη με το στάδιο της αποκατάστασης), τα τελικά αποτελέσματα του χειρουργείου δε θα είναι ικανοποιητικά. Εμπειρικά, όσον αφορά την αρθροσκοπική συρραφή ρήξης τένοντα ώμου, συνηθίζουμε να λέμε πως το 50% της επιτυχίας είναι το χειρουργείο και το 50%, η φυσική αποκατάσταση!

Η έναρξη φυσικοθεραπειών με παθητική κινητοποίηση του ώμου ξεκινά 20 ημέρες μετά την επέμβαση, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στον ραμμένο τένοντα να αρχίσει να επουλώνεται. Από την παθητική κινητοποίηση, ο/η ασθενής θα περάσει σταδιακά στην υποβοηθούμενη κινητοποίηση, μέχρι να φτάσει στην ενεργητική κινητοποίηση στο πλήρες εύρος της κίνησης του ώμου. Τα στάδια αυτά είναι εξατομικευμένα, ανάλογα με το προφίλ και την προεγχειρητική λειτουργικότητα του/της ασθενούς.

Πότε αφαιρούνται τα ράμματα σε ασθενή που υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση ώμου για συρραφή ρήξης τένοντα ώμου (ρήξη υπερακάνθιου ή άλλου τένοντα);

 Στην εν λόγω επέμβαση τοποθετούνται 1-2 απορροφήσιμα ράμματα σε κάθε μία από τις τρεις μίνι δερματικές τομές, μεγέθους κλειδαρότρυπας. Τα ράμματα αυτά πέφτουν μόνα τους μετά από 15 ημέρες. Ως εκ τούτου, ο/η ασθενής δε χρειάζεται να επισκεφθεί κάποιο γιατρό για να κόψει τα ράμματά του.

Υπάρχουν επιπλοκές σχετιζόμενες με επέμβαση αρθροσκόπησης ώμου για συρραφή ρήξης τένοντα ώμου (ρήξη υπερακάνθιου ή άλλου τένοντα);

Όπως κάθε είδους επέμβαση στον ανθρώπινο οργανισμό, έτσι και η αρθροσκόπηση ώμου για συρραφή ρήξης τένοντα ώμου (ρήξη υπερακάνθιου ή άλλου τένοντα) μπορεί, σπάνια, να εμφανίσει κάποιες επιπλοκές. Θα πρέπει να τονιστεί πως το ποσοστό επιπλοκών της συγκεκριμένης επέμβασης είναι πράγματι πάρα πολύ μικρό, μιας και πρόκειται για μια ατραυματική ελάχιστα-επεμβατική θεραπεία που γίνεται με χρήση mini αρθροσκοπικής κάμερας.

Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης αρθροσκόπησης ώμου για συρραφή ρήξης τένοντα ώμου (ρήξη υπερακάνθιου ή άλλου τένοντα);

Το κόστος της ελάχιστα-επεμβατικής αρθροσκόπησης ώμου για συρραφή ρήξης τένοντα ώμου (ρήξη υπερακάνθιου ή άλλου τένοντα) είναι προσιτό για τον μέσο Έλληνα ασθενή και ποικίλει ανάλογα με  την ασφάλεια του ασθενούς και την κλινική που πραγματοποιείται η επέμβαση. Η/ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι το συνολικό κόστος περιλαμβάνει το κόστος νοσηλείας (το οποίο καλύπτεται σχεδόν πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ), το κόστος των υλικών (αναλώσιμων, σχετιζόμενων με το χειρουργείο),  που παραγγέλνονται από εταιρεία του εξωτερικού, και το κόστος του ιατρικού τιμ, δηλαδή του αναισθησιολόγου, του ιατρού που βοηθά στην επέμβαση, και του εξειδικευμένου ορθοπαιδικού χειρουργού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Καλέστε 6936503290, σήμερα, για να κλείσετε ένα ραντεβού με τον Δρ. Μιχαήλ-Αλέξανδρο Μαλαχιά.