Επιλογή Σελίδας

Ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Που βρίσκεται ο πρόσθιος χιαστός;

Ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος (ΠΧΣ) βρίσκεται στο κέντρο της άρθρωσης του γόνατος.

Ποια είναι η λειτουργία του πρόσθιου χιαστού;

Αποτελεί τον πιο σημαντικό σταθεροποιητή του γόνατος, καθώς και έναν αναντικατάστατο «αισθητήρα» των κινήσεων της άρθρωσης του γόνατος (της λεγόμενης «ιδιοδεκτικότητας»).

Πως γίνεται η ρήξη προσθίου χιαστού;

Η ρήξη του προσθίου χιαστού συμβαίνει, συνήθως, κατά τη διάρκεια άθλησης, μετά από απότομη κίνηση στροφής ή βαθιάς κάμψης του γόνατος. Ο ασθενής συχνά το περιγράφει σαν να είχε την αίσθηση πως το πόδι έμεινε κολλημένο κάτω, καθώς έστριβε απότομα το γόνατο.

Πως καταλαβαίνω ότι έχω ρήξη προσθίου χιαστού;

Η ρήξη του προσθίου χιαστού προκαλεί, απότομα, έντονο πόνο και πρήξιμο στο γόνατο, που συνοδεύεται από μεγάλη δυσκολία φόρτισης του σκέλους (ο ασθενής δυσκολεύεται πολύ να το πατήσει). Συχνά, ο ασθενής περιγράφει πως άκουσε ένα κρακ την στιγμή του τραυματισμού, αποκομίζοντας την αίσθηση πως έσπασε κάτι μέσα στο γόνατό του. Σε δεύτερο χρόνο, μπορεί να παρατηρηθεί αίσθηση αστάθειας στο γόνατο, και αδυναμία τέλεσης αθλημάτων που απαιτούν απότομη επιτάχυνση-επιβράδυνση ή αλλαγές κατεύθυνσης του σώματος (για παράδειγμα, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, ενόργανη γυμναστική, σκι, βόλει, κ.α.). Το αίσθημα αστάθειας, ο πόνος και το οίδημα (πρήξιμο) στο γόνατο μπορεί να επηρεάσουν επίσης την εργασία και τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Πως σχετίζεται η ρήξη προσθίου χιαστού με ρήξη μηνίσκου ή βλάβη του αρθρικού χόνδρου;

Η ρήξη προσθίου χιαστού συχνά συμβαίνει οξέως, σε συνδυασμό με ρήξη έξω μηνίσκου. Ωστόσο, η αστάθεια στο γόνατο που προκαλεί η ρήξη προσθίου χιαστού δύναται να οδηγήσει, σε δεύτερο χρόνο, σε επιπρόσθετους τραυματισμούς, στον έσω μηνίσκο (το μαξιλάρι που απορροφά τα φορτία εντός της έσω επιφάνειας της άρθρωσης) και στον αρθρικό χόνδρο (το κάλυμμα των οστικών επιφανειών μέσα στις αρθρώσεις), οι οποίοι αυξάνουν εκθετικά την πιθανότητα ανάπτυξης πρώιμης οστεοαρθρίτιδας (καταστροφής της άρθρωσης).

Περνάει η ρήξη προσθίου χιαστού χωρίς χειρουργείο;

Ο πρόσθιος χιαστός είναι ένας πολύ ισχυρός σύνδεσμος που, σε αντίθεση με άλλους συνδέσμους, έχει την ιδιαιτερότητα πως, όταν κοπεί, δεν επουλώνεται (“ξανακολλάει”) μόνος του. Αυτό σημαίνει πως η συντηρητική αντιμετώπιση, μόνο με φάρμακα, φυσικοθεραπείες, κτλ, δεν είναι αρκετή, ειδικά για όσους αθλούνται και έχουν αυξημένες λειτουργικές απαιτήσεις.

Πως θεραπεύεται η ρήξη προσθίου χιαστού;

Η ρήξη προσθίου χιαστού με τη συνοδό αστάθεια που προκαλεί στο γόνατο, εάν δεν αντιμετωπιστεί χειρουργικά, μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη μηνίσκων, ανάπτυξη χόνδρινων βλαβών και, σε βάθος χρόνου, σε ανάπτυξη μετατραυματικής αρθρίτιδας που προκαλεί την σταδιακή καταστροφή του γόνατος. Για τους λόγους αυτούς, και σύμφωνα με το διεθνές consensus, η σύγχρονη αντιμετώπιση ρήξης του προσθίου χιαστού, σε νέους και ενεργούς μεσήλικες ασθενείς, συνίσταται στην ελάχιστα-επεμβατική αρθροσκοπική (με κάμερα) χειρουργική σταθεροποίηση του γόνατος με ανακατασκευή του προσθίου χιαστού, έτσι ώστε να προστατευθούν οι μηνίσκοι και ο χόνδρος, αλλά και να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του γόνατος.

Ποια είναι τα βήματα για την αντιμετώπιση ρήξης Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου;

Πότε είναι καλύτερο να γίνει η επέμβαση για ρήξη Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου;

Μια επέμβαση ανακατασκευής του προσθίου χιαστού δύναται να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή μετά το πρώτο 15ήμερο του τραυματισμού. Ωστόσο, μια πολύ σημαντική προϋπόθεση είναι να μπορείτε να κινήσετε το γόνατο από πλήρη έκταση σε κάμψη 90 μοιρών (ορθή γωνία) χωρίς ιδιαίτερο πόνο.

Πως βοηθά η φυσικοθεραπεία πριν το χειρουργείο ρήξης πρόσθιου χιαστού;

Μόλις διαγνωστεί η ρήξη προσθίου χιαστού, θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσετε φυσικοθεραπεία για να κερδίσετε το φυσιολογικό εύρος κίνησης (που έχει προσωρινά χαθεί λόγω ακινητοποίησης, πόνου και πρηξίματος) και να μειωθεί ο πόνος και το οίδημα/αιμάτωμα στην άρθρωση του γόνατος (prehabilitation). Ο πόνος συνήθως υποχωρεί μετά από κάποιο διάστημα, όμως, η αστάθεια παραμένει.

Πως γίνεται η διάγνωση ρήξης προσθίου χιαστού;

Μπορείτε να στείλετε ένα CD με εικόνες της μαγνητικής τομογραφίας γόνατος και με το ιστορικό σας στο ιατρείο του Δρ. Μαλαχιά. Αυτός θα κάνει μια πρώτη εκτίμηση και θα σας ενημερώσει για πιθανές θεραπείες. Εκτίμηση του κόστους της θεραπείας για ρήξη προσθίου χιαστού θα σας αποσταλεί. Κατόπιν, εάν θελήσετε να προχωρήσετε, θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τον Δρ. Μαλαχιά για να σας δει προσωπικά.

Κατά την επίσκεψή σας στο ιατρείο, υπάρχουν αρκετά εξειδικευμένα κλινικά τεστ που, σε συνδυασμό με το ιστορικό του τραυματισμού, θα κατευθύνουν τον Δρ. Μαλαχιά προς τη διάγνωση του ΠΧΣ.

Ο Δρ. Μαλαχιάς είναι, ενδεχομένως, ο μόνος ορθοπεδικός στην Αθήνα που χρησιμοποιεί ειδικό τεστ ποσοτικοποίησης της αστάθειας του ΠΧΣ (pivot shift), μέσω εφαρμογής application (στηριγμένο σε έρευνα που έκανε στην Ελβετία), για ακριβή κλινική εκτίμηση της ρήξης του ΠΧΣ.

Πότε και που μπορεί να γίνει η χειρουργική επέμβαση για ρήξη προσθίου χιαστού;

Συνήθως το χειρουργείο για ρήξη προσθίου χιαστού μπορεί να προγραμματιστεί να γίνει μερικές μέρες μετά την επίσκεψή σας στο ιατρείο.

Για το τόπο της επέμβασης, θα γίνει επιλογή μεταξύ των ιδιωτικών κλινικών που συνεργάζεται ο Δρ. Μαλαχιάς, ανάλογα με την ασφάλεια που έχετε.

Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης για ρήξη προσθίου χιαστού;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, την ασφάλειά σας, το ακριβές είδος του χειρουργείου, ενδεχόμενες άλλες βλάβες που θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν (ρήξη μηνίσκου, βλάβη αρθρικού χόνδρου, κ.α.). Τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε επέμβασης μπορείτε να τις συζητήσετε λεπτομερώς με τον Δρ. Μαλαχιά.

Τι αναισθησία θα πάρω για χειρουργείο πρόσθιου χιαστού;

Λίγες μέρες πριν το χειρουργείο, θα πρέπει να εξεταστείτε από τον αναισθησιολόγο που θα σας αναλάβει (συνεργάτης του Δρ. Μαλαχιά).

Το είδος αναισθησίας που θα σας χορηγηθεί αποτελεί επιλογή του αναισθησιολόγου και μπορεί να είναι είτε τοπική (ένεση στην πλάτη που καλείται ενδορραχιαία ή επισκληρίδιος, ένεση νευρικού μπλοκ πάνω από το γόνατο) είτε γενική αναισθησία.

Ο αναισθησιολόγος θα ζητήσει να δει κάποιες βασικές αιματολογικές εξετάσεις, ένα πρόσφατο ηλεκτροκαρδιογράφημα και μια ακτινογραφία θώρακος. Αυτές οι εξετάσεις είναι απαραίτητες για τον προεγχειρητικό έλεγχο.

Πόσο θα μείνω στο νοσοκομείο μετά από χειρουργείο πρόσθιου χιαστού;

Συνήθως η παραμονή στο νοσοκομείο είναι για 1 ημέρα, μετά το χειρουργείο. Αυτό σημαίνει ότι έρχεστε το πρωί του χειρουργείου και φεύγετε την επόμενη ημέρα το πρωί.

Πότε μπορώ να πατήσω το πόδι μετά από χειρουργείο πρόσθιου χιαστού;

Πλήρης φόρτιση στο πόδι επιτρέπεται συνήθως μετά από 1-2 εβδομάδες, ενώ ελεύθερο εύρος κίνησης μετά τη δεύτερη εβδομάδα.

Ο ασθενής θα κινητοποιηθεί με πατερίτσες και φυσικοθεραπεία θα ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα.

Πότε μπορώ να μπω σε αεροπλάνο μετά από χειρουργείο πρόσθιου χιαστού;

Για ασθενείς που έρχονται από το εξωτερικό, πτήση επιστροφής είναι ασφαλές να γίνει μετά από 4-5 ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνουν προφυλακτική αγωγή θρομβοπροφύλαξης και κάνουν χρήσης αντιθρομβωτικών καλτσών.

Πότε μπορώ να αθληθώ ξανά, με ασφάλεια, μετά από χειρουργείο πρόσθιου χιαστού;

Ο χρόνος επιστροφής στην άθληση μετά από χειρουργείο προσθίου χιαστού είναι εξατομικευμένος και εξαρτάται από τον ασθενή, το είδος της άθλησης, το επίπεδο στο οποίο αθλείται ο ασθενής, την πορεία της φυσικοθεραπείας και την ανταπόκριση του ασθενούς, ψυχολογικούς παράγοντες (όπως το κίνητρο του ασθενή), τον τύπο του χειρουργείου και των συνοδών βλαβών στο γόνατο, κ.α. Σε γενικές γραμμές, ο αθλητής μπορεί να αρχίσει κολύμβηση στις 3 εβδομάδες, τζόκινγκ στους 3 μήνες. Όσον αφορά τα ανταγωνιστικά αθλήματα, σύμφωνα με κλινική μελέτη (έχει υποβληθεί προς αξιολόγηση στο έγκριτο διεθνές περιοδικό KSSTA) που έχει πραγματοποιήσει ο Δρ. Μαλαχιάς, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Dr. Matteo Denti και το IRCCS Istituto Ortopedico Galleazzi (Μιλάνο), φαίνεται ότι οι αθλητές που έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο ανακατασκευής προσθίου χιαστού μπορούν να επιστρέψουν στην άθληση με ασφάλεια, αφού περάσουν τουλάχιστον 9 μήνες από την ημέρα του χειρουργείου.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Επίκ. Καθηγητή Ορθοπαιδικής
Μιχαήλ – Αλέξανδρο Μαλαχιά, για οποιαδήποτε απορία σας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Καλέστε 6936503290, σήμερα, για να κλείσετε ένα ραντεβού με τον Δρ. Μιχαήλ-Αλέξανδρο Μαλαχιά.