(+30) 6936503290 info@drmalahias.com
Επιλογή Σελίδας

«Ρομποτική» ολική αρθροπλαστική γόνατος:

Μύθοι και πραγματικότητες στην αναζήτηση της «καλύτερης» ολικής αρθροπλαστικής γόνατος

Τι είναι η «ρομποτική» αρθροπλαστική γόνατος;

Καταρχήν, δεν υπάρχει ολική αρθροπλαστική γόνατος που να γίνεται από κάποιο ρομπότ. Η «ρομποτική» ολική αρθροπλαστική γόνατος αφορά μια επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος η οποία γίνεται με καθοδήγηση ενός ειδικού λογισμικού υπολογιστή ή, σε μία συγκεκριμένη περίπτωση, ενός ρομποτικού βραχίονα που χειρίζεται ο χειρουργός (robotic arm assisted). Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αυτής χρησιμοποιούνται τα ίδια ακριβώς εμφυτεύματα, γίνεται η ίδια τομή στο δέρμα και προσπέλαση στους εσωτερικούς ιστούς, και έχουμε την ίδια απώλεια αίματος με τη μη-«ρομποτική» ολική αρθροπλαστική γόνατος. Εκ νέου, ξεκαθαρίζεται πως δεν αφορά κάποιο ρομπότ που κάνει κάποια επέμβαση, είναι πάλι ο χειρουργός που την κάνει, αυτός που χειρίζεται όλα τα εργαλεία, διεγχειρητικά. Μέχρι σήμερα, σαν τεχνολογία, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο να υπάρχει ένα ρομπότ που να κάνει την επέμβαση.

Που πραγματοποιείται η «ρομποτική» αρθροπλαστική γόνατος;

Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε ιδιωτικό νοσοκομείο της χώρας, καθώς υπάρχουν εταιρείες που μπορούν να μεταφέρουν αυθημερόν το λογισμικό (ένας μικρός πύργος από οθόνες) στο χώρο του χειρουργείου και, μετά το πέρας της επέμβασης, να το αποσύρουν.

Χρειάζεται ειδική εκπαίδευση από τον χειρουργό που κάνει «ρομποτική» αρθροπλαστική» γόνατος;

Η πιστοποίηση ενός έμπειρου χειρουργού στο σύστημα αυτό διαρκεί μόλις μερικές ώρες και πραγματοποιείται στο εξωτερικό, σε ειδικούς χώρους εκπαίδευσης που διαθέτουν οι διάφορες εταιρείες που παράγουν τέτοια συστήματα «ρομποτικής» αρθροπλαστικής. Ωστόσο, η εμπειρία αποκτάται με τη συμμετοχή και εκτέλεση ενός σημαντικού αριθμού επεμβάσεων «ρομποτικής» αρθροπλαστικής. Ο Επίκ. Καθηγητής, κος Μαλαχιάς έχει εκπαιδευθεί στη Γερμανία, στο σύστημα Navio ρομποτικής μερικής αρθροπλαστικής γόνατος, στη Νέα Υόρκη, στο σύστημα Itellijoint, και στην Ελβετία, στο σύστημα Rosa ολικής αρθροπλαστικής γόνατος.

Είναι καλύτερη η «ρομποτική» ολική αρθροπλαστική γόνατος από την  μη ρομποτική σύγχρονη ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Με την μέχρι τώρα διαθέσιμη τεχνολογία, η απάντηση είναι, όχι, σε καμία περίπτωση. Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα από κλινικές μελέτες, με την υφιστάμενη τεχνολογία, η τρέχουσα «ρομποτική» ολική αρθροπλαστικής γόνατος δεν υπερέχει της μη ρομποτικής σύγχρονης ολικής αρθροπλαστικής γόνατος σε χρόνο επιβίωσης της πρόθεσης ή σε επιπλοκές, δηλαδή στο πόσα χρόνια αντέχουν τα εμφυτεύματα μέχρι να χαλάσουν (Δείτε ΕΔΩ). Παραμένει το αξίωμα: είναι ο χειρουργός που μετράει, όχι το μηχάνημα!

Είναι πιο ακριβή η «ρομποτική» ολική αρθροπλαστική γόνατος από την  μη ρομποτική σύγχρονη ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Η απάντηση είναι, ναι. Με δεδομένα Ελλάδας, αν και η τιμή διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία, μπορούμε να πούμε πως η «ρομποτική» ολική αρθροπλαστικής γόνατος χρεώνεται κατά πολύ ακριβότερα από την μη-ρομποτική ολική αρθροπλαστική γόνατος ως κάτι νέο (προωθείται ως στρατηγική μάρκετινγκ στην ιδιωτική αγορά των ορθοπαιδικών στην Ελλάδα), το οποίο όμως δεν έχει καλύτερα αποτελέσματα από τη μη-ρομποτική ολική αρθροπλαστική γόνατος. Αντίθετα, ο χρόνος του χειρουργείου επιμηκύνεται κατά πολύ (κατά μέσο όρο τρία τέταρτα) με τη χρήση της «ρομποτικής» ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, κάτι που, θεωρητικά, εγκυμονεί τον κίνδυνο λοίμωξης, όπως έχει δείξει σε μελέτη που συμμετείχε στις ΗΠΑ, ο Επίκ. Καθηγητής, κος Μαλαχιάς.

Τελικά, ποια ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι η καλύτερη, σήμερα;

Αυτή που πραγματοποιείται από κάποιον έμπειρο χειρουργό, διεθνώς εξειδικευμένο (fellow-trained) στο εξωτερικό, σε πρότυπο νοσοκομείο – κέντρο αναφοράς, από φημισμένους μέντορες, στις σύγχρονες επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής γόνατος.

 Σαν σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας (value for money), η καλύτερη λύση που έχει ο/η ασθενής σήμερα για να ξεμπερδέψει μια και καλή με τον χρόνιο, σοβαρό πόνο του ισχίου, όταν αυτό έχει χαλάσει, είναι η ολική αρθροπλαστική γόνατος (όχι η «ρομποτική») που συνδυάζει:

 1) τα πλέον σύγχρονα υλικά/εμφυτεύματα

2) Αναίμακτη προσπέλαση

3) όσο το δυνατόν μικρότερη τομή δέρματος

4) αποφυγή τραυματισμού των τενόντων κατά την εγχειρητική προσπέλαση

 5) αποφυγή ανάσπασης της επιγονατίδας, διεγχειρητικά

6) χρήση fast track πρωτοκόλλων αναισθησίας, περιεγχειρητικής φροντίδας, που στοχεύουν σε άμεση κινητοποίηση και ταχεία αποκατάσταση του ασθενούς (rapid recovery protocols), χωρίς μετεγχειρητικό πόνο και χωρίς χρήση οπιοειδών φαρμάκων

8) επέμβαση που γίνεται από τον κατάλληλο χειρουργό (ειδικά εξειδικευμένο, ως fellow-trained, σε αυτό το είδος της επέμβασης) στον κατάλληλα επιλεγμένο ασθενή (εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος).

Εκπαίδευση στην ολική αρθροπλαστική γόνατος

Ο Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής, κος Μαλαχιάς έχει εξειδικευτεί στην σύγχρονη ολική αρθροπλαστική γόνατος, ως fellow του νοσοκομείου Hospital for Special Surgery (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ).

Το εν λόγω νοσοκομείο, στο οποίο μετεκπαιδεύτηκε ο Δρ. Μαλαχιάς, διατηρεί εμβληματική θέση στην ιστορία των αρθροπλαστικών, καθώς εκεί σχεδιάστηκε η πρώτη μοντέρνα ολική αρθροπλαστική γόνατος, πριν από 4 δεκαετίες.

Σήμερα, το Hospital for Special Surgery πραγματοποιεί περίπου 11.000 ολικές αρθροπλαστικές τον χρόνο, τις περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο στον κόσμο.

Μέντορας του Δρ. Μαλαχιά, κατά την μετεκπαίδευσή του στη Νέα Υόρκη, ήταν ο παγκόσμιος θρύλος στη χειρουργική αρθροπλαστικών, HSS Emeritus Surgeon-in-Chief , Dr. Thomas Sculco, όπως και ο γιος του, Dr. Peter Sculco.

Ο Δρ. Μαλαχιάς, σε συνεργασία με τους Drs. Sculcos του Hospital for Special Surgery, εργάστηκε σε έναν μεγάλο αριθμό κλινικών, εμβιομηχανικών και πειραματικών ερευνών γύρω από την ολική αρθροπλαστική γόνατος, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε κορυφαία Αμερικάνικα και Ευρωπαϊκά περιοδικά: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33930899/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33932947/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32074655/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32269006/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32826664/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32228085/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34334050/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33847797/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34256348/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31548115/

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Καλέστε 6936503290, σήμερα, για να κλείσετε ένα ραντεβού με τον Δρ. Μιχαήλ-Αλέξανδρο Μαλαχιά.