(+30) 6936503290 info@drmalahias.com
Επιλογή Σελίδας

Εμμένουσα Τροχαντηρίτιδα Ισχίου και Σύνδρομο Πρόσκρουσης Εγγύς Λαγονοκνημιαίας Ταινίας: Ενδοσκοπική Απελευθέρωση με Χρήση Κάμερας

Ο Επίκ. Καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής της Ιατρ. Σχολής EUC Frankfurt, Δρ. Μαλαχιάς είναι ένας από τους ελάχιστους fellow-trained Ορθοπαιδικούς Χειρουργούς στην Ελλάδα με μετεκπαίδευση στις ελάχιστα-επεμβατικές τεχνικές αρθροσκόπησης ισχίου (θεραπεία μέσα από 2 μικρές οπές στο δέρμα, με χρήση κάμερας), σε νέους ασθενείς, με τραυματισμούς ή προ-αρθριτικές παθήσεις του ισχίου.

Μάλιστα, στα πλαίσια του τελευταίου clinical fellowship του, στη Ελβετία (Clinica Ars Medica), ο Δρ. Μαλαχιάς μετεκπαιδεύτηκε από τον Dr. Henry Ufenast στην, σχετικά άγνωστη, ενδοσκόπηση (με κάμερα) του λεγόμενου 3ου αρθροσκοπικού διαμερίσματος του ισχίου (του εξωαρθρικού), που αφορά κυρίως παθήσεις αναπτυσσόμενες γύρω από τον μείζονα τροχαντήρα (π.χ. τροχαντηρίτιδα).

Τι είναι η τροχαντηρίτιδα;

Είναι η φλεγμονή στα μαλακά μόρια που επενδύουν την έξω πλευρά του γοφού, εκεί που προεξέχει το κόκαλο που ψηλαφούμε, το οποίο καλείται μείζων τροχαντήρας. Η φλεγμονή αυτή συμβαίνει στους τένοντες που καταλήγουν στον μείζονα τροχαντήρα (μέσος και μικρός γλουτιαίος τένοντας) ή/και στο μαξιλαράκι που τους καλύπτει και τους προστατεύει, το οποίο καλούμε θύλακο. Η φλεγμονή του συγκεκριμένου θυλάκου καλείται τροχαντήριος (ή τροχαντηρική) θυλακίτιδα.

Με άλλα λόγια, επίμονος πόνος στα έξω πλάγια του γοφού (του ισχίου) που δεν υποχωρεί με φυσικοθεραπείες και παυσίπονα, συχνά οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις εντοπιζόμενες γύρω από τον μείζονα τροχαντήρα, τις οποίες καλούμε τροχαντηρίτιδα ή σύνδρομο πόνου μείζονα τροχαντήρα.

Χαρακτηριστικός είναι ο πόνος της τροχαντηρίτιδας που προκαλείται όταν ξαπλώνουμε στο πλάι, από την πλευρά που πάσχουμε. Ο πόνος αυτός επιδεινώνεται όταν το στρώμα είναι σκληρό και υποχωρεί όταν αλλάζουμε πλευρό.

Ποιοι ασθενείς πάσχουν συνήθως από τροχαντηρίτιδα;

Δύο στους χίλιους ανθρώπους θα αναπτύξουν κάποια στιγμή στη ζωή τους πόνο στην έξω πλευρά του ισχίου (τροχαντηρίτιδα). Συνήθως πρόκειται για γυναίκες μέσης ηλικίας, μεταξύ 45 και 65 ετών. Η παχυσαρκία αποτελεί επίσης επιβαρυντικό παράγοντα για ανάπτυξη τροχαντηρίτιδος.

Που οφείλεται η τροχαντηρίτιδα;

Επαναλαμβανόμενη τριβή μεταξύ του οστού του μείζονα τροχαντήρα και της λαγονοκνημιαίας ταινίας που το καλύπτει εξωτερικά προκαλεί φθορά και μικροτραύματα στο σημείο που καταφύονται οι γλουτιαίοι τένοντες πάνω στο οστό. Η τριβή αυτή προκαλεί τοπική φλεγμονή και εκφύλιση των τενόντων, με ελάττωση κολλαγόνων ινών τύπου Ι , σε συνδυασμό με σκλήρυνση/πάχυνση της λαγονοκνημιαίας ταινίας.

Η εμμένουσα (άνω του ενός μήνα πόνος) φαρμακοανθεκτική (δεν περνάει με αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα φάρμακα) τροχαντηρίτιδα πολύ συχνά οφείλεται στο σύνδρομο πρόσκρουσης εγγύς λαγονοκνημιαίας ταινίας, το οποίο δίνει πόνο στο μέσον του τροχαντηρικού οστού.  Το σύνδρομο πρόσκρουσης εγγύς λαγονοκνημιαίας ταινίας αντιμετωπίζεται, από τον Δρ. Μαλαχιά, με ενδοσκοπική απελευθέρωση της λαγονοκνημιαίας ταινίας. Τα αποτελέσματα συνήθως είναι εντυπωσιακά και ο πόνος περνάει από την ίδια ημέρα.

Πως γίνεται η διάγνωση της τροχαντηρίτιδας;

Η διάγνωση είναι κυρίως κλινική, με βάση το ιστορικό του ασθενούς και την κλινική εξέταση (το ακριβές σημείο του πόνου). Η ακτινογραφία λεκάνης-ισχίων βοηθάει στο να αποκλείσουμε άλλα αίτια πόνου που μοιάζουν με τροχαντηρίτιδα, ιδίως μέσα από την άρθρωση του ισχίου, όπως η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης, η έκτοπη οστεοποίηση. Ο υπέρηχος των γλουτιαίων τενόντων βοηθά στη διάγνωση τενοντίτιδος μέσου/ελάσσονος γλουτιαίου ή τροχαντηρίου θυλακίτιδας. Η μαγνητική τομογραφία αναδεικνύει με μεγαλύτερη ακρίβεια την τενοντίτιδα γλουτιαίων, ρήξη γλουτιαίων και τροχαντήριο θυλακίτιδα, όπως, επίσης, και παθήσεις του αρθρικού και του επιχείλιου χόνδρου, μέσα στην άρθρωση του ισχίου.

Επί αμφιβολίας ύπαρξης τροχαντηρίτιδας από τον απεικονιστικό έλεγχο, υπάρχει κάποια μέθοδος για την ακριβή διάγνωσή της;

Στην περίπτωση αυτή, ο Δρ. Μαλαχιάς επιλέγει να πραγματοποιήσει μια διαγνωστική έγχυση τοπικού αναισθητικού -υπό καθοδήγηση υπερήχου- πέριξ της κατάφυσης των γλουτιαίων τενόντων (και στον θύλακο). Αν η έγχυση οδηγήσει σε πλήρη, αν και προσωρινή (για όσο κρατάει η αναισθησία), ύφεση των συμπτωμάτων, τότε σημαίνει πως ο/η ασθενής όντως πάσχει  από τροχαντηρίτιδα. Αντιθέτως, αν δεν έχει το παραμικρό αποτέλεσμα, τότε σημαίνει πως υποκρύπτεται άλλη παθολογία που μοιάζει με τροχαντηρίτιδα και πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Πως αντιμετωπίζεται η τροχαντηρίτιδα;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η αντιμετώπιση είναι συντηρητική και περιλαμβάνει μια δέσμη θεραπευτικών παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών από του στόματος, η τροποποίηση δραστηριοτήτων, απώλεια βάρους, φυσικοθεραπείες και τοπικές εγχύσεις. Μεγάλη αποτελεσματικότητα έχουν οι τοπικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών υπό καθοδήγηση υπερήχου. Συνήθως, ο Δρ. Μαλαχιάς πραγματοποιεί 3 εγχύσεις, με χρονική απόσταση 10-15 ημερών, η καθεμία από την επόμενη. Άλλου τύπου εγχύσεις είναι οι βιολογικές θεραπείες έγχυσης αυτόλογου πλάσματος πλούσιου σε αυξητικούς παράγοντες. Ωστοσο, τα αποτελέσματα των εν λόγω εγχύσεων βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση, όσον αφορά την τροχαντηρίτιδα.

Πως θεραπεύεται η εμμένουσα τροχαντηρίτιδα;

Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις εμμένουσας (άνω του ενός μήνα πόνος), φαρμακοανθεκτικής (δεν περνάει με αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα φάρμακα) τροχαντηρίτιδας που οφείλονται σε αυτό που αποκαλούμε σύνδρομο πρόσκρουσης εγγύς λαγονοκνημιαίας ταινίας. Συγκεκριμένα, όταν ο πόνος δεν εντοπίζεται στην άκρη (στο tip) του μείζοντα τροχαντήρα, αλλά λίγο πιο περιφερικά, στο μέσο του, συνήθως η αιτία είναι το σύνδρομο πρόσκρουσης εγγύς λαγονοκνημιαίας ταινίας. Το εν λόγω σύνδρομο, κατά κανόνα, δεν ανταποκρίνεται στα συντηρητικά μέτρα, ούτε στις τοπικές εγχύσεις. Στην περίπτωση αυτή ενδείκνυται η ελάχιστα-επεμβατική χειρουργική αντιμετώπιση, με χρήση μιας ειδικής mini κάμερας. Η τεχνική αυτή καλείται ενδοσκόπηση λαγονοκνημιαίας ταινίας και γλουτιαίων τενόντων. 

Τι είναι η ενδοσκοπική απελευθέρωση της εγγύς λαγονοκνημιαίας ταινίας επί εμμένουσας τροχαντηρίτιδας;

Το σύνδρομο πρόσκρουσης εγγύς λαγονοκνημιαίας ταινίας αντιμετωπίζεται από τον Δρ. Μαλαχιά με ενδοσκοπική απελευθέρωση της λαγονοκνημιαίας ταινίας. Πρόκειται για μια ελάχιστα-επεμβατική τεχνική διάνοιξης 2 μικρών οπών στο δέρμα, σε μέγεθος κλειδαρότρυπας. Μέσα από τις δύο αυτές οπές, εισάγεται μια κάμερα και minimal αρθροσκοπικά εργαλεία, που μπορούμε να πούμε πως δρουν περίπου όπως το laser. Ο Δρ. Μαλαχιάς με τη χρήση των mini αυτών εργαλείων διανοίγει σε σχήμα σταυρού την πεπαχυσμένη λαγονοκνημιαία ταινία  απελευθερώνοντάς την, ώστε να μην προσκρούει, πλέον, πάνω στο οστό του μείζονα τροχαντήρα. Με τον τρόπο αυτό άρει το αίτιο του πόνου που είναι η πρόσκρουση της σκληρής ρικνωμένης ταινίας πάνω στο οστό. Πέραν τούτου, αφαιρείται όλος ο φλεγμαίνων τροχαντήριος θύλακος και ελέγχονται οι τένοντες των γλουτιαίων για πιθανή ρήξη. Αν βρεθεί ρήξη, η συρραφή γίνεται με κάμερα και ειδικά αρθροσκοπικά ράμματα με άγκυρες, μέσα από τις ίδιες δυο οπές.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της ενδοσκοπικής απελευθέρωσης της εγγύς λαγονοκνημιαίας ταινίας επί εμμένουσας τροχαντηρίτιδας;

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και ο πόνος υποχωρεί, ήδη, λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Σε αντίθεση με τις επαναλαμβανόμενες εγχύσεις κορτιζόνης που μακροπρόθεσμα φθείρουν τους τένοντες, η ενδοσκοπική απελευθέρωση της εγγύς λαγονοκνημιαίας ταινίας, επί εμμένουσας τροχαντηρίτιδας, έχει άριστη έκβαση αποσυμπιέζοντας τους γλουτιαίους τένοντες από την ασκούμενη τάση της πάσχουσας ταινίας.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Επίκ. Καθηγητή Ορθοπαιδικής
Μιχαήλ – Αλέξανδρο Μαλαχιά, για οποιαδήποτε απορία σας.

Τι αναισθησία παίρνει ο/η ασθενής που υποβάλλεται σε ενδοσκοπική απελευθέρωση της εγγύς λαγονοκνημιαίας ταινίας επί εμμένουσας τροχαντηρίτιδας;

Η επιλογή εναπόκειται στην αναισθησιολόγο και στον/στην ασθενή, με βάση το ιστορικό και τις προσωπικές επιλογές του/της ασθενούς. Συγκεκριμένα, η αναισθησία που λαμβάνει ο/η ασθενής που υποβάλλεται σε ενδοσκοπική απελευθέρωση της εγγύς λαγονοκνημιαίας ταινίας επί εμμένουσας τροχαντηρίτιδας μπορεί να είναι είτε 1) γενική αναισθησία είτε 2) τοπική ένεση ενδορραχιαίας αναισθησίας, με την οποία ο/η ασθενής παραμένει ξύπνιος/α. Στην δεύτερη περίπτωση, ο/η ασθενής έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την επέμβαση από την οθόνη της ειδικής τηλεόρασης, όπου του/της εξηγούνται όλα τα βήματα του χειρουργείου στο οποίο υποβάλλεται, τη στιγμή που πραγματοποιούνται, από τον χειρουργό, Επίκ. Καθηγητή, κο Μαλαχιά.

Πόσο χρόνο πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο ασθενής που υποβάλλεται σε ενδοσκοπική απελευθέρωση της εγγύς λαγονοκνημιαίας ταινίας επί εμμένουσας τροχαντηρίτιδας;

Δεν απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Ο/η ασθενής μπορεί να φύγει την ίδια ημέρα του χειρουργείου (λίγες ώρες μετά), καθώς πρόκειται για μια ατραυματική, ελάχιστα-επεμβατική τεχνική.

Πότε περπατάει ασθενής που υποβάλλεται σε ενδοσκοπική απελευθέρωση της εγγύς λαγονοκνημιαίας ταινίας επί εμμένουσας τροχαντηρίτιδας;

Ο/η ασθενής μπορεί να περπατήσει λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, ελεύθερα, χωρίς υποστήριξη. Αν είναι υπέρβαρος ή επιβαρυμένος από άλλα προβλήματα υγείας, συνίσταται η βάδιση με πατερίτσες και μερική φόρτιση του σκέλους για δέκα ημέρες.

Ποια είναι η αποκατάσταση ασθενούς που υποβάλλεται σε ενδοσκοπική απελευθέρωση της εγγύς λαγονοκνημιαίας ταινίας επί εμμένουσας τροχαντηρίτιδας;

Η αποκατάσταση είναι άριστη και ξεκινά άμεσα. Φυσικοθεραπείες αρχίζουν από την επόμενη ημέρα του χειρουργείου και πραγματοποιούνται σε συχνότητα δύο συνεδρίες την εβδομάδα, για χρονικό διάστημα 15-20 ημερών.

Πότε αφαιρούνται τα ράμματα σε ασθενή που υποβλήθηκε σε ενδοσκοπική απελευθέρωση της εγγύς λαγονοκνημιαίας ταινίας επί εμμένουσας τροχαντηρίτιδας;

 Στην εν λόγω επέμβαση τοποθετούνται δύο απορροφήσιμα ράμματα σε κάθε μία από τις δύο δερματικές τρυπούλες. Τα ράμματα αυτά πέφτουν μόνα τους μετά τις 15 ημέρες και, έτσι ο/η ασθενής δε χρειάζεται να επισκεφθεί κάποιο γιατρό για να κοπούν.

Υπάρχουν επιπλοκές σχετιζόμενες με επέμβαση ενδοσκοπικής απελευθέρωσης της εγγύς λαγονοκνημιαίας ταινίας επί εμμένουσας τροχαντηρίτιδας;

Όπως κάθε είδους επέμβαση στον ανθρώπινο οργανισμό, έτσι και η ενδοσκόπηση του τρίτου (εξωαρθρικού) διαμερίσματος του ισχίου μπορεί, σπάνια, να εμφανίσει κάποιες επιπλοκές. Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί πως το ποσοστό επιπλοκών της συγκεκριμένης επέμβασης είναι πάρα πολύ μικρό, μιας και πρόκειται για μια ατραυματική ελάχιστα-επεμβατική θεραπεία που γίνεται με χρήση mini ενδοσκοπικής κάμερας.

Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης ενδοσκοπικής απελευθέρωσης της εγγύς λαγονοκνημιαίας ταινίας επί εμμένουσας τροχαντηρίτιδας;

Το κόστος της ελάχιστα-επεμβατικής ενδοσκοπικής απελευθέρωσης της εγγύς λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι πολύ προσιτό για τον μέσο Έλληνα ασθενή και ποικίλει ανάλογα με  την ασφάλεια του ασθενούς και την κλινική που πραγματοποιείται η επέμβαση. Η/ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι το συνολικό κόστος περιλαμβάνει το κόστος νοσηλείας (το οποίο καλύπτεται σχεδόν πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ), το κόστος των υλικών (αναλώσιμων, σχετιζόμενων με το χειρουργείο),  που παραγγέλνονται από εταιρεία του εξωτερικού, και το κόστος του ιατρικού τιμ, δηλαδή του αναισθησιολόγου, του ιατρού που βοηθά στην επέμβαση, και του εξειδικευμένου ορθοπαιδικού χειρουργού.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Επίκ. Καθηγητή Ορθοπαιδικής
Μιχαήλ – Αλέξανδρο Μαλαχιά, για οποιαδήποτε απορία σας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Καλέστε 6936503290, σήμερα, για να κλείσετε ένα ραντεβού με τον Δρ. Μιχαήλ-Αλέξανδρο Μαλαχιά.