Εκτινασσόμενος δάκτυλος:
Συντηρητική αντιμετώπιση
Τι είναι ο εκτινασσόμενος δάκτυλος;
Το trigger finger ή εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι μια πάθηση στην οποία κάποιο από τα δάκτυλά μας κολλάει κατά την κίνησή του. Τι συμβαίνει ακριβώς; Στο ύψος της παλάμης και εκεί, λίγο πριν αρχίσει το δάκτυλο, υπάρχει ο διπλός τένοντας των καμπτήρων που κινεί το δάκτυλο ανοίγοντας κ κλείνοντάς το. Αυτός είναι ένα κορδόνι που περνά μέσα από ένα τούνελ, του οποίου η οροφή φτιάχνεται από κάτι σαν ύφασμα, που λέγεται pulley. Αυτό το ύφασμα, μερικές φορές, συνήθως λόγω καθημερινής υπερχρήσης του χεριού, χοντραίνει και γίνεται άκαμπτο, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει τον τένοντα που γλιστράει από κάτω του. Όταν συμβαίνει αυτό, το δάκτυλο που κινείται από το κορδόνι αυτό του τένοντα, μπορεί να κολλήσει και να μην κινείται, κάτι που προκαλεί πόνο και δυσλειτουργικότητα.
Ποια είναι τα συμπτώματα του εκτινασσόμενου δακτύλου;
Ο ασθενής έχει μια δυσάρεστη, επώδυνη αίσθηση ότι το δάκτυλο κολλάει, κλειδώνει. Μετά από κάποια ώρα, που ποικίλλει ανά περίπτωση, με μια απότομη κίνηση, σα να πατιέται σκανδάλη, το δάκτυλο ξεκολλάει. Είναι η στιγμή που ο παγιδευμένος τένοντας καταφέρνει και ξεφεύγει από το εμπόδιο του πεπαχυσμένου pulley που τον μπλοκάρει. Εξού και το όνομα της πάθησης: εκτινασσόμενος δάκτυλος ή, αγγλιστί, trigger finger.
Πως θεραπεύεται ο εκτινασσόμενος δάκτυλος;
Η θεραπεία του εκτινασσόμενου δακτύλου ποικίλει μεταξύ ξεκούρασης και συντηρητικών μέσων έως χειρουργική επέμβαση. Αυτό εξαρτάται από τη βαρύτητα της πάθησης και των συμπτωμάτων του/της ασθενούς.
Υπάρχει τρόπος να θεραπευτεί ο εκτινασσόμενος δάκτυλος χωρίς χειρουργείο;
Ξεκούραση του χεριού για τουλάχιστον 2 εβδομάδες, αν είναι δυνατόν, αποφεύγοντας δραστηριότητες που απαιτούν ισχυρό δραγμό ή επαναλαμβανόμενο τράβηγμα του χεριού, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του εκτινασσόμενου δακτύλου. Επιπλέον, ο/η ασθενής μπορεί να ανακουφιστεί φορώντας έναν ειδικό νάρθηκα δακτύλου, κάθε βράδυ, ο οποίος κρατά το δάκτυλο τεντωμένο και ακίνητο, σε πλήρη έκταση, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τέλος, ασκήσεις διάτασης (stretching) του δακτύλου μπορούν επίσης να βοηθήσουν, όπως και η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Υπάρχει κάποια ένεση που μπορεί να θεραπεύσει τον εκτινασσόμενο δάκτυλο;
Η έγχυση κορτικοστεροειδούς (κορτιζόνης: τριαμσινολόνης ή κετορολάκης) και τοπικού αναισθητικού είναι μια αποτελεσματική θεραπεία στο 50-70% των ασθενών που πάσχουν από εκτινασσόμενο δάκτυλο ή trigger finger. Η έγχυση γίνεται στο σημείο που μπλοκάρει ο τένοντας και λειτουργεί αποιδηματικά (ξεπρήζεται το κορδόνι-τένοντας και το ύφασμα-pulley) και αναλγητικά.
Ποιος ο ρόλος του υαλουρονικού οξέος στη θεραπεία του εκτινασσόμενου δακτύλου;
Σε μια πρόσφατη εξέλιξη στη θεραπεία του εκτινασσόμενου δακτύλου, κλινικές μελέτες έδειξαν ότι ο συνδυασμός έγχυσης κορτιζόνης και υαλουρονικού οξέος (και τοπικού αναισθητικού) είναι πιο αποτελεσματικός από την απλή έγχυση κορτιζόνης στον εκτινασσόμενο δάκτυλο. Το υαλουρονικό οξύ, πέραν των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, δρα ως «λιπαντικό» στο σημείο που εγχέεται, με αποτέλεσμα να βοηθά στην καλύτερη και ευκολότερη κύλιση του τένοντα, λύνοντας το μπλοκάρισμά του, στον εκτινασσόμενο δάκτυλο. Ο επίκουρος καθηγητής ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής EUC Φρανκφούρτης, Δρ. Μαλαχιάς, εφαρμόζει την εν λόγω νέα μέθοδο συνδυασμένης έγχυσης κορτιζόνης-υαλουρονικού για τη θεραπεία του εκτινασσόμενου δακτύλου.
Υπάρχουν κίνδυνοι επιπλοκών από την ένεση φαρμάκου στον εκτινασσόμενο δάκτυλο;
Η ένεση φαρμάκου (κορτιζόνης ή/και υαλουρονικού) είναι μια ασφαλής μέθοδος με ικανοποιητικά αποτελέσματα, με την οποία, σε πολλές περιπτώσεις (αλλά όχι πάντα), αποφεύγουμε το χειρουργείο εκτινασσόμενου δακτύλου. Παρά την ασφάλεια της μεθόδου, όπως και σε κάθε μέθοδο θεραπείας που περιλαμβάνει ένεση στο ανθρώπινο σώμα, υπάρχει ένα πολύ μικρό, αλλά υπαρκτό, ποσοστό επιπλοκών, όπως πόνος, πρήξιμο, μουδιάσματα, καψίματα, λοίμωξη (πάρα πολύ μικρή πιθανότητα), ζάλη, αποχρωματισμός δέρματος (σπάνια) και άλλα, τα οποία είναι σχεδόν πάντα προσωρινά και περνούν, το αργότερο, μετά από λίγες μέρες.
Πως γίνεται η ένεσης κορτιζόνης στον εκτινασσόμενο δάκτυλο;
Παραδοσιακά, η ένεση κορτιζόνης στον εκτινασσόμενο δάκτυλο γίνεται «τυφλά», στο σημείο που ο θεράπων ιατρός θεωρεί ότι μπλοκάρει ο τένοντας. Αυτός είναι ο τρόπος που κάνουν ενέσεις οι περισσότεροι ιατροί στη χώρα μας, μέχρι και σήμερα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο θεράπων ψηλαφά το χέρι και «μαντεύει», συνήθως επιτυχώς, το σημείο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Στο σημείο αυτό κάνει την ένεση. Δυστυχώς, επειδή στη μέθοδο αυτή δεν έχουμε άμεση όραση του τένοντα (προφανώς, δε γίνεται αυτό, αφού το δέρμα κρύβει τον τένοντα, όπως και όλα τα εσωτερικά όργανα), ελλοχεύει ο κίνδυνος αστοχίας της ένεσης, με άλλα λόγια, ο κίνδυνος να χορηγηθεί το φάρμακο σε λάθος σημείο και όχι εκεί που μπλοκάρει ο τένοντας. Πέραν τούτου, με την «τυφλή» παραδοσιακή μέθοδο έγχυσης παρεισφρύει και ένας άλλος κίνδυνος που συνδέεται, άμεσα, με τον προηγούμενο: η λανθασμένη στόχευση της ένεσης μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό σημαντικών ανατομικών δομών που βρίσκονται κοντά στον τένοντα-στόχο (π.χ. του δακτυλικού νεύρου ή της δακτυλικής αρτηρίας) ή και του ίδιου του τένοντα.
Υπάρχει τρόπος να γίνει πιο ακριβής και ασφαλής η ένεση κορτιζόνης στον εκτινασσόμενο δάκτυλο;
Μια νέα μέθοδος για τη βελτιστοποίηση της ακρίβειας της έγχυσης και της μεγιστοποίησης της ασφάλειας για την αποφυγή κατά λάθους τρώσης, με τη βελόνα, αγγείων, νεύρων και τενόντων, είναι η χρήση υπερήχου για την ακριβή απεικόνιση της βελόνας και του τένοντα-στόχου. Με αυτόν τον τρόπο, κοιτώντας την οθόνη του υπερήχου, ο θεράπων επιβεβαιώνει live, σε πραγματικό χρόνο, ότι η βελόνα έχει εισχωρήσει σωστά, κάτω από το δέρμα, κάτω από το ύφασμα-pulley και παρακείμενα στο κορδόνι-τένοντα, ακριβώς στο σημείο που μπλοκάρει (επιτυγχάνοντας μέγιστη ακρίβεια στόχευσης). Επιπλέον, με την υπερηχογραφική καθοδήγηση (navigation), η έγχυση γίνεται πιο ασφαλής, καθώς αποφεύγεται ο τραυματισμός από τη βελόνα ευγενών ανατομικών δομών, όπως αγγείων, νεύρων, τενόντων, τα οποία απεικονίζονται επίσης στην οθόνη του υπερήχου. Ο επίκουρος καθηγητής ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής EUC Φρανκφούρτης, Δρ. Μαλαχιάς, χρησιμοποιεί πάντα τον υπέρηχο, ως εργαλείο χαρτογράφησης της βλάβης και ορθής καθοδήγησης (navigation) της ένεσης κορτιζόνης στον εκτινασσόμενο δάκτυλο, αποφεύγοντας αγγεία και νεύρα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Καλέστε 6936503290, σήμερα, για να κλείσετε ένα ραντεβού με τον Δρ. Μιχαήλ-Αλέξανδρο Μαλαχιά.