Επιλογή Σελίδας

Πόνος στον αυχένα:

Ειδική μεσοθεραπεία ή Local Intradermal Treatment (LIT)

Πως αντιμετωπίζεται ο πόνος στον αυχένα που δεν ανταποκρίνεται σε συντηρητικά μέσα θεραπείας;

Στους ασθενείς με εμμένοντα πόνο στον αυχένα που οφείλεται σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, αστάθεια αυχενικών σπονδύλων, κεντρική ή πλάγια σπονδυλική στένωση (ποικίλων αιτίων) ή πίεση αυχενικής ρίζας, εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φάρμακα, φυσικοθεραπείες, ακινητοποίηση και βελονισμό, συχνά προτείνεται από συναδέλφους, νευροχειρουργούς και χειρουργούς σπονδυλικής στήλης, ως έσχατη λύση, η χειρουργική επέμβαση στον αυχένα. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, πράγματι, η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη ενδεδειγμένη θεραπεία που μπορεί να λύσει το πρόβλημα, καθώς, οτιδήποτε άλλο είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Ωστόσο, και αυτό είναι ανθρώπινο, σχεδόν κανένας από αυτούς τους ασθενείς δεν επιθυμεί να βάλει νυστέρι στον αυχένα του, λόγω του κινδύνου (μικρού) σοβαρών επιπλοκών, αλλά και υποτροπών, που συνοδεύει ένα τέτοιο χειρουργείο. Αν μπορούσαν να το αποφύγουν με κάποιο τρόπο, με κάποια εναλλακτική λύση, η οποία θα ήταν αποτελεσματική, ούτε που θα συζήταγαν το χειρουργείο.

Μπορεί η επισκληρίδιος έγχυση να είναι η λύση για την θεραπεία του εμμένοντος «αυχενικού συνδρόμου»;

Η επισκληρίδιος έγχυση αντιφλεγμονωδών παραγόντων γίνεται συνήθως για την αντιμετώπιση χρόνιας άσηπτης φλεγμονής, οφειλόμενης σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στην οσφυϊκή μοίρα, χαμηλά, στη μέση, όπου δεν υπάρχει νωτιαίος μυελός, αλλά μόνος ρίζες νεύρων (η λεγόμενη ιππουρίδα). Επισκληρίδιος έγχυση έχει επίσης περιγραφεί για την αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου στον αυχένα, όταν οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται σε συντηρητικά μέσα (φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπείες, κτλ.), ωστόσο, συνήθως, αποφεύγεται. Ο λόγος που δεν πραγματοποιείται στον αυχένα, σήμερα, είναι ότι έχει συνδεθεί με κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, λόγω υψηλής πιθανότητας τρώσης του νωτιαίου μυελού ή των σπονδυλικών αρτηριών από τη βελόνα της ένεσης. Έτσι, με τις σύγχρονες οδηγίες, η επισκληρίδιος έγχυση στον αυχένα δεν ενδείκνυται.

Υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί το χειρουργείο στον χρόνιο πόνο του αυχένα, όταν αποτυγχάνουν οι συντηρητικές θεραπείες;

Σε πολλές περιπτώσεις ασθενών με χρόνιο πόνο στον αυχένα, ειδικά όταν συνδυάζεται με νευρολογικά συμπτώματα (μουδιάσματα, καψίματα, βελονιές, αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος, με αντανάκλαση στα άκρα, κ.α.) και δεν ανταποκρίνεται σε συντηρητική θεραπεία για ικανό χρονικό διάστημα, η χειρουργική επέμβαση παραμένει η μόνη αποτελεσματική επιλογή.

 Αντιθέτως, ασθενείς με αμιγή πόνο στον αυχένα που δεν έχουν νευρολογικά συμπτώματα και ειδική σημειολογία πίεσης νωτιαίου νεύρου ή νωτιαίου μυελού (δηλαδή που δεν έχουν μουδιάσματα, καψίματα, βελονιές, αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος, με αντανάκλαση στα άκρα, κ.α.), μπορούν να ανακουφιστούν από τον πόνο, μέσω λιγότερο επεμβατικών μεθόδων θεραπείας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η μεσοθεραπεία που πραγματοποιείται στην περιοχή του αυχένα και στα trigger points του πόνου.

Τι είναι η ειδική μεσοθεραπεία για την αντιμετώπιση του πόνου στον αυχένα;

Η τοπική ενδοδερμική θεραπεία (local intradermal treatment, LIT) ή ειδική μεσοθεραπεία είναι μια αναγνωρισμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση του διάχυτου μη ειδικού πόνου στο πίσω μέρος ή στο πλάι του αυχένα που δε συνοδεύεται από νευρολογικά συμπτώματα. Η μεσοθεραπεία είναι μια τεχνική πολλαπλής έγχυσης φαρμάκου (κολλαγόνο, δικλοφενάκη , κορτιζόνη, φυσιολογικός ορός, λιδοκαΐνη), επιφανειακά, εντός του δέρματος ή ακριβώς κάτω από αυτό.

Πως δρα η ειδική μεσοθεραπεία στον πόνο του αυχένα;

Η τοπική ενδοδερμική θεραπεία (local intradermal treatment, LIT) ή ειδική μεσοθεραπεία είναι μια ελάχιστα επεμβατικά τεχνική, κατά την οποία εγχέονται ειδικά φάρμακα (κολλαγόνο, δικλοφενάκη , κορτιζόνη, φυσιολογικός ορός, λιδοκαΐνη), σε διάφορα επώδυνα σημεία του δέρματος (15-20 σημεία). Οι εγχύσεις γίνονται μέσα στο πάχος της επιδερμίδας, χρησιμοποιώντας μια πολύ λεπτή και κοντή βελόνα που δεν πονάει, παρά ελάχιστα. Από εκεί, τα εγχεόμενα φάρμακα απελευθερώνονται, με πολύ βραδύ ρυθμό, βαθιά, στους υποκείμενους ιστούς (μύες, περιτονίες) που πάσχουν και είναι υπαίτιοι για τον πόνο που αισθάνεται ο/η ασθενής.

 Μικρές ποσότητες φαρμάκου που εγχέονται σε διάφορα σημεία του αυχένα, εντός του δέρματος, αλλάζουν τη φαρμακοκινητικότητα, καθυστερώντας την απορρόφηση του φαρμάκου από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να επεκτείνεται σημαντικά η τοπική δράση του φαρμάκου. Με άλλα λόγια, με τη μεσοθεραπεία κρατά πολύ παραπάνω η δράση του φαρμάκου από ότι αν χορηγούνταν ως μια απλή ενδομυϊκή ένεση ή ως ένα χάπι. Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή το φάρμακο που εγχέεται απελευθερώνεται και διαχέεται, αργά αργά, από το δέρμα στους μυς που βρίσκονται πιο βαθιά. Το αποτέλεσμα είναι η σημαντική ανακούφιση από τον χρόνιο, μη ειδικό πόνο στον αυχένα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ειδικής μεσοθεραπείας στον χρόνιο πόνο του αυχένα;

Η ειδική μεσοθεραπεία LIT γίνεται με τη χορήγηση χαμηλότερης δόσης φαρμάκου, η οποία οδηγεί σε γρήγορη ανακούφιση, που διαρκεί στο χρόνο. Ο σκοπός της θεραπείας είναι να βελτιστοποιήσει τη φαρμακοκινητική του εγχεόμενου σκευάσματος επεκτείνοντας και ενισχύοντας την ευεργετική δράση του στην περιοχή που πάσχει. Εν προκειμένω, μια χαμηλότερη δόση από αυτήν που χορηγείται συστηματικά είναι αρκετή για να επιτύχει την τοπική φαρμακολογική δράση, με μικρότερη πιθανότητα παρενεργειών.

Πόσο ασφαλής είναι η ειδική μεσοθεραπεία στον αυχένα;

Η ειδική μεσοθεραπεία είναι μια ασφαλής, ελάχιστα-επεμβατική θεραπεία (κάτι σαν «υγρός βελονισμός») με μικρότερο ποσοστό επιπλοκών από την κλασική θεραπεία με ενδομυϊκές ενέσεις.  Παρά την ασφάλεια της μεθόδου, όπως και σε κάθε μέθοδο θεραπείας που περιλαμβάνει ένεση στο ανθρώπινο σώμα, υπάρχει ένα πολύ μικρό, αλλά υπαρκτό, ποσοστό επιπλοκών, όπως πόνος, μελανιά, τοπικό πρήξιμο, μουδιάσματα, καψίματα, λοίμωξη (πάρα πολύ μικρή πιθανότητα), ζάλη, αποχρωματισμός δέρματος (σπάνια) και άλλα, τα οποία είναι σχεδόν πάντα προσωρινά και περνούν, το αργότερο, μετά από λίγες μέρες.

Πόσες συνεδρίες ειδικής μεσοθεραπείας χρειάζονται για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου στον αυχένα;

Συνήθως χρειάζονται 5 συνεδρίες μεσοθεραπείας, με χρονική απόσταση 1 εβδομάδας η καθεμία, για να εμφανιστούν τα πλήρη ευεργετικά αποτελέσματα στη θεραπεία του χρόνιου, μη ειδικού πόνου στον αυχένα.

Που γίνεται η ειδική μεσοθεραπεία του αυχένα;

Η ειδική μεσοθεραπεία πραγματοποιείται στο ιατρείο (πλην εξαιρέσεων, με σοβαρά προβλήματα υγείας) του επίκουρου καθηγητή ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής EUC Φρανκφούρτης, Δρ. Μαλαχιά, με προγραμματισμένο ραντεβού. Γίνεται σε εξωτερικούς ασθενείς και δεν απαιτεί εισαγωγή ή νοσηλεία σε κλινική.

Πόσο διαρκεί κάθε συνεδρία ειδικής μεσοθεραπείας στον αυχένα;

Η διάρκειά της είναι τρία τέταρτα με μία ώρα. Κατόπιν, ο/η ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του/της, χωρίς περιορισμούς. Συνιστάται αποφυγή έντονων δραστηριοτήτων για 1-2 μέρες και, μετά, επιστροφή στις συνήθεις δραστηριότητες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Καλέστε 6936503290, σήμερα, για να κλείσετε ένα ραντεβού με τον Δρ. Μιχαήλ-Αλέξανδρο Μαλαχιά.