(+30) 6936503290 info@drmalahias.com
Επιλογή Σελίδας

Navigated ALMIS – Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου (γοφού)

Η «επέμβαση του αιώνα» επανασυστήνεται

Τελικά, τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου (γοφού);

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική τεχνική που πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας οι απολήξεις των οστών στην άρθρωση του ισχίου (του γοφού, στη «ρίζα» που συνηθίζεται να λέμε) αντικαθίστανται, ώστε να δημιουργηθούν νέες επιφάνειες στην άρθρωση. Νέες αρθρικές επιφάνειες είναι συχνά απαραίτητες, όταν ο/η ασθενής υποφέρει από μακροχρόνια σοβαρή εκφύλιση της άρθρωσης (πρακτικά, καταστροφή της άρθρωσης)  λόγω οστεοαρθρίτιδας του ισχίου ή μετεγχειρητικής αρθρίτιδας του ισχίου. Τυπικά, συστήνεται όταν υπάρχει χρόνιος πόνος στο ισχίο που δεν ανταποκρίνεται σε συντηρητικές θεραπείες (φυσικοθεραπεία, αντιφλεγμονώδη φάρμακα κα) και επηρεάζει την ικανότητα του ασθενούς να συμμετέχει σε απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα.

Γιατί πραγματοποιείται η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Ο κύριος λόγος που πραγματοποιείται το χειρουργείο της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου είναι για να βελτιώσει τη λειτουργία της άρθρωσης του ισχίου (του γοφού) και να απαλλάξει τον ασθενή από τον πόνο της άρθρωσης. Η ολική αρθροπλαστική ισχίου μπορεί να είναι απαραίτητη σε ασθενείς που υποφέρουν από τις ακόλουθες νόσους:

N

Οστεοαρθρίτιδα του ισχίου: είναι ένας τύπο αρθρίτιδας του ισχίου που χαρακτηρίζεται από επώδυνη φλεγμονή της άρθρωσης του ισχίου προκαλούμενη από εκφύλιση του χόνδρου. Η νόσος αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πόνο και απώλεια της λειτουργικότητας του ισχίου, με την πάροδο του χρόνου.

N

Μετατραυματική αρθρίτιδα του ισχίου: προκαλείται από καταστροφή του χόνδρου στο ισχίο που αναπτύσσεται μετά από τραυματισμό, για παράδειγμα, κάταγμα.

N

Ρευματοειδή αρθρίτιδα του ισχίου: είναι μια χρόνια φλεγμονώδη νόσο που χαρακτηρίζεται από καταστροφή του χόνδρου στο ισχίο λόγω επίθεσης της ίδιας της άμυνας του οργανισμού (του αυτοάνοσου συστήματος) στους ιστούς. Αυτός ο τύπος της αρθρίτιδας μπορεί, επίσης, να προσβάλλει άλλες αρθρώσεις στο σώμα.

N

Οστεονέκρωση ή άσηπτη νέκρωση του ισχίου: προκαλείται από περιορισμένη παροχή αίματος στο ισχίο, η οποία προκαλεί καταστροφή στο οστό της κεφαλής του ισχίου και επακόλουθη στένωση της άρθρωσης.

Γιατί πραγματοποιείται η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Ο κύριος λόγος που πραγματοποιείται το χειρουργείο της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου είναι για να βελτιώσει τη λειτουργία της άρθρωσης του ισχίου (του γοφού) και να απαλλάξει τον ασθενή από τον πόνο της άρθρωσης. Η ολική αρθροπλαστική ισχίου μπορεί να είναι απαραίτητη σε ασθενείς που υποφέρουν από τις ακόλουθες νόσους:

N

Πόνο στο ισχίο που δεν σταματά, ακόμα και μετά από λήψη φαρμάκων

N

Περιορισμένο εύρος κίνησης στο ισχίο

N

Δυσκολία και πόνο στη μετακίνηση από καθιστή σε όρθια θέση

N

Προβλήματα ύπνου λόγω σοβαρού πόνου στο ισχίο

N

Πόνο κατά τη βάδιση (στο περπάτημα)

N

Μικρή έως καθόλου βελτίωση στη λειτουργικότητα του ισχίου μετά από συντηρητική θεραπεία

Τι περιλαμβάνει μια σύγχρονη ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Κάθε επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου που πραγματοποιείται πρέπει να είναι κομμένη και ραμμένη στις ατομικές ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς, οι οποίες ποικίλουν από περίπτωση σε περίπτωση.

Τα γενικά βήματα μιας σύγχρονης ολικής αρθροπλαστικής ισχίου περιλαμβάνουν:

  • Χορήγηση περιοχικής αναισθησίας μαζί με ένα υπναγωγό/κατασταλτικό φάρμακο για να νιώθετε άνετα κατά την διάρκεια του χειρουργείου
  • Πραγματοποίηση μιας τομής κατά μήκος της πρόσθιας επιφάνειας του ισχίου για πρόσβαση στην άρθρωση του γόνατος
  • Αφαίρεση κατεστραμμένου χόνδρου και οστού από την άρθρωση του ισχίου και προετοιμασία της περιοχής για υποδοχή της πρόθεσης αρθροπλαστικής
  • Ασφαλής τοποθέτηση των τεχνητών προθέσεων στη σωστή ανατομική θέση
  • Σύνδεση των νέων προθέσεων να ταιριάζουν μεταξύ τους, έλεγχος σταθερότητάς τους, και κλείσιμο της τομής.

Τι σημαίνει «ελάχιστα-επεμβατική» ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Ελάχιστα-επεμβατική είναι η χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου με τομή δέρματος μικρότερη από 10 εκατοστά και πρόκληση ελάχιστου τραύματος στα παρακείμενα μαλακά μόρια (μυών, συνδέσμων, τενόντων) κατά την χειρουργική προσπέλαση, ώστε να επιτευχθεί ταχύτερη και καλύτερη αποκατάσταση. Η σύγχρονη τεχνική της πρόσθιας ελάχιστα-επεμβατικής ALMIS ολικής αρθροπλαστικής ισχίου με C-arm καθοδήγηση (navigation) κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αποτελεί μια εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνική που απαιτεί υψηλή εξειδίκευση.

Ποιο είναι το κόστος μιας ολικής αρθροπλαστικής ισχίου σε μια ιδιωτική κλινική;

Το κόστος μιας ελάχιστα-επεμβατικής ολικής αρθροπλαστικής ισχίου είναι αρκετά προσιτό για τον μέσο Έλληνα ασθενή και ποικίλει ανάλογα το είδος της τεχνικής, τα εμφυτεύματα που θα χρησιμοποιηθούν, τις ημέρες νοσηλείας, την ασφάλεια του ασθενούς και την κλινική. Η/ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι το συνολικό κόστος περιλαμβάνει το κόστος νοσηλείας (το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ), το κόστος των εμφυτευμάτων που παραγγέλλονται από εξειδικευμένη εταιρεία του εξωτερικού, και το κόστος του ιατρικού τιμ, δηλαδή του αναισθησιολόγου, των ιατρών που βοηθούν στην επέμβαση, και του ορθοπαιδικού χειρουργού.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Επίκ. Καθηγητή Ορθοπαιδικής
Μιχαήλ – Αλέξανδρο Μαλαχιά, για οποιαδήποτε απορία σας.

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου άμεσης αποκατάστασης (rapid recovery);

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου rapid recovery ενσωματώνει ένα σύνολο παρεμβάσεων στην περιεγχειρητική φροντίδα του ασθενή που έχουν σχεδιαστεί για ταχύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση, με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπλοκές και μειωμένο ή εξαφανισμένο πόνο. Παραδείγματα τέτοιων τεχνικών είναι η προεγχειρητική φυσικοθεραπεία, μια νέα ελάχιστα-επεμβατική τεχνική με μειωμένη τομή δέρματος και αποφυγή τραύματος μυών και τενόντων (ALMIS), η κατά το δυνατόν αναίμακτη χειρουργική τεχνική για αποφυγή μεταγγίσεων, η αποφυγή γενικής αναισθησίας, και η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς από την 1η ημέρα.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργική, κος Μαλαχιάς, χρησιμοποιεί πρωτόκολλα άμεσης αποκατάστασης (rapid recovery approach), όπως τα διδάχθηκε κατά τη διάρκεια της μετεκπαίδευσής του (fellowship) στο Hospital for Special Surgery (New York, USA). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, βοηθούνται οι ασθενείς να επιστρέψουν γρηγορότερα στην καθημερινή ζωή τους, μετά από ένα χειρουργείο ολικής αρθροπλαστικής ισχίου.

Υπάρχει κάποιο όριο ηλικίας για την πραγματοποίηση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου;

Με τα νέα, υπερσύγχρονα εμφυτεύματα και τις ελάχιστα-επεμβατικές αναίμακτες τεχνικές, όπως η navigated ALMIS, δεν υπάρχει κανένα όριο ηλικίας για τον ασθενή που πρέπει να υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική ισχίου. Οποιοσδήποτε ενήλικος (ηλικίας 18-100 ετών) με κατεστραμμένη άρθρωση ισχίου μπορεί να είναι υποψήφιος για ολική αρθροπλαστική ισχίου, εφόσον η γενικότερη κατάσταση της υγείας του το επιτρέπει.

Τι είναι, στην πραγματικότητα, η «ρομποτική» αρθροπλαστική ισχίου;

Καταρχήν, δεν υπάρχει ολική αρθροπλαστική ισχίου που να γίνεται από κάποιο ρομπότ. Η «ρομποτική» ολική αρθροπλαστική ισχίου αφορά μια επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου η οποία γίνεται με καθοδήγηση ενός ειδικού λογισμικού υπολογιστή ή, σε μία συγκεκριμένη περίπτωση, ενός ρομποτικού βραχίονα που χειρίζεται ο χειρουργός (robotic arm assisted). Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αυτής χρησιμοποιούνται τα ίδια ακριβώς εμφυτεύματα, γίνεται η ίδια τομή στο δέρμα και προσπέλαση στους εσωτερικούς ιστούς, και έχουμε την ίδια απώλεια αίματος με τη μη-«ρομποτική» ολική αρθροπλαστική ισχίου. Εκ νέου, ξεκαθαρίζεται πως δεν αφορά κάποιο ρομπότ που κάνει κάποια επέμβαση, είναι πάλι ο χειρουργός που την κάνει, αυτός που χειρίζεται όλα τα εργαλεία, διεγχειρητικά. Μέχρι σήμερα, σαν τεχνολογία δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο να υπάρχει ένα ρομπότ που να κάνει την επέμβαση.

Χρειάζεται ειδική εκπαίδευση από τον χειρουργό που κάνει «ρομποτική» αρθροπλαστική» ισχίου;

Η πιστοποίηση ενός έμπειρου χειρουργού στο σύστημα αυτό διαρκεί μόλις μερικές ώρες και πραγματοποιείται στο εξωτερικό, σε ειδικούς χώρους εκπαίδευσης που διαθέτουν οι διάφορες εταιρείες που παράγουν τέτοια συστήματα «ρομποτικής» αρθροπλαστικής. Ωστόσο, η εμπειρία αποκτάται με τη συμμετοχή και εκτέλεση ενός σημαντικού αριθμού επεμβάσεων «ρομποτικής» αρθροπλαστικής. Ο Επίκ. Καθηγητής, κος Μαλαχιάς έχει εκπαιδευθεί στη Νέα Υόρκη, στο σύστημα Itellijoint και στο σύστημα MAKO ολικής αρθροπλαστικής ισχίου,  καθώς και σε άλλα συστήματα «ρομποτικής» αρθροπλαστικής, στη Γερμανία (σύστημα Navio) και στην Ελβετία (σύστημα Rosa).

Είναι καλύτερη η «ρομποτική» ολική αρθροπλαστική ισχίου από την  μη-ρομποτική σύγχρονη ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Με την μέχρι τώρα διαθέσιμη τεχνολογία, η απάντηση είναι, όχι, σε καμία περίπτωση. Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα από κλινικές μελέτες, με την υφιστάμενη τεχνολογία, η τρέχουσα «ρομποτική» ολική αρθροπλαστικής ισχίου δεν υπερέχει της μη ρομποτικής ολικής αρθροπλαστικής ισχίου σε χρόνο επιβίωσης της πρόθεσης ή σε επιπλοκές, δηλαδή στο πόσα χρόνια αντέχουν τα εμφυτεύματα μέχρι να χαλάσουν. Δείτε ΕΔΩ

Είναι πιο ακριβή η «ρομποτική» ολική αρθροπλαστική ισχίου από την  μη-ρομποτική ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η απάντηση είναι, ναι. Με δεδομένα Ελλάδας, αν και η τιμή διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία, μπορούμε να πούμε πως η «ρομποτική» ολική αρθροπλαστικής ισχίου χρεώνεται κατά πολύ ακριβότερα από την μη-ρομποτική ολική αρθροπλαστική ισχίου ως κάτι νέο (προωθείται ως στρατηγική μάρκετινγκ στην ιδιωτική αγορά των ορθοπαιδικών στην Ελλάδα), το οποίο όμως δεν έχει καλύτερα αποτελέσματα από τη μη-ρομποτική ολική αρθροπλαστική ισχίου (Δείτε ΕΔΩ). Αντίθετα, ο χρόνος του χειρουργείου επιμηκύνεται κατά πολύ (κατά μέσο όρο τρία τέταρτα) με τη χρήση της «ρομποτικής» ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, κάτι που, θεωρητικά, αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης, όπως έχει δείξει σε μελέτη που συμμετείχε στις ΗΠΑ, ο Επίκ. Καθηγητής, κος Μαλαχιάς.

Τελικά, ποια ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι η καλύτερη, σήμερα;

Αυτή που πραγματοποιείται από κάποιον έμπειρο χειρουργό, διεθνώς εξειδικευμένο (fellow-trained) στο εξωτερικό, σε πρότυπο νοσοκομείο – κέντρο αναφοράς, από φημισμένους μέντορες, στις minimally-invasive επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής ισχίου.

Σαν σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας (value for money), η καλύτερη λύση που έχει ο/η ασθενής σήμερα για να ξεμπερδέψει μια και καλή με τον χρόνιο, σοβαρό πόνο του ισχίου, όταν αυτό έχει χαλάσει, είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου (όχι η «ρομποτική») που συνδυάζει:

1) τα πλέον σύγχρονα υλικά/εμφυτεύματα

2) ελάχιστα-επεμβατική αναίμακτη πρόσθια προσπέλαση

3) απεικονιστική διεγχειρητική καθοδήγηση για ακριβή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων (navigation)

4) μικρή τομή δέρματος

5) αποφυγή τραυματισμού των μυών-τενόντων κατά την εγχειρητική προσπέλαση

6) ελαχιστοποιημένο κίνδυνο μετεγχειρητικού εξαρθρήματος ισχίου που είχε η κλασική οπίσθια προσπέλαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου

7) χρήση fast track πρωτοκόλλων αναισθησίας, περιεγχειρητικής φροντίδας, που στοχεύουν σε άμεση κινητοποίηση και ταχεία αποκατάσταση του ασθενούς (rapid recovery protocols), χωρίς μετεγχειρητικό πόνο και χωρίς χρήση οπιοειδών φαρμάκων

8) η επέμβαση που γίνεται από τον κατάλληλο χειρουργό (ειδικά εξειδικευμένο σε αυτό το είδος της επέμβασης) στον κατάλληλα επιλεγμένο ασθενή (εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική ισχίου).

Η τεχνική navigated ALMIS ολική αρθροπλαστική ισχίου με χρήση rapid recovery protocols, όπως εφαρμόζεται από την ομάδα του Επίκ. Καθηγητή, κου Μαλαχιά, συνδυάζει όλα τα παραπάνω 8 χαρακτηριστικά βελτιστοποίησης ολικής αρθροπλαστικής ισχίου.

Τι είναι η πρόσθια ελάχιστα-επεμβατική ALMIS ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η πρόσθια ALMIS ολική αρθροπλαστική ισχίου, σε ύπτια θέση, είναι, κατά κάποιον τρόπο (αν και δεν είναι απόλυτα ακριβές αυτό), η εξέλιξη της τεχνικής AMIS  και είναι ό,τι  πιο σύγχρονο υπάρχει στο χώρο της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, σήμερα. Το αποτέλεσμα της ALMIS είναι άριστο είτε γίνεται στο ένα ισχίο είτε, συγχρόνως, την ίδια μέρα, και στα δύο ισχία του/της ασθενούς, όπως έχει δείξει μελέτη από τη Γερμανία που έχει συμμετάσχει ο Επίκ. Καθηγητής, κος Μαλαχιάς (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30370034/).

Τι είναι η νέα τεχνική navigated ALMIS ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Όταν η πρόσθια ALMIS ολική αρθροπλαστική ισχίου συνδυάζεται με C-arm ακτινοσκοπική καθοδήγηση, την ονομάζουμε καθοδηγούμενη ή navigated ALMIS. Στην περίπτωση της navigated ALMIS, η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται με εξαιρετική ακρίβεια και ελάχιστο περιθώριο λάθους, όπως ακριβώς και στη «ρομποτικά»-υποβοηθούμενη ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Είναι πιο ακριβή η «ρομποτική» ολική αρθροπλαστική ισχίου από την  μη-ρομποτική navigated ALMIS ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Σε αντίθεση με την «ρομποτικά»-υποβοηθούμενη ολική αρθροπλαστική ισχίου, η navigated ALMIS ολική αρθροπλαστική ισχίου δεν αυξάνει το κόστος της επέμβασης, αλλά ούτε και τον χρόνο διεκπεραίωσής της.

Εκπαίδευση στην ελάχιστα-επεμβατική ολική αρθροπλαστική ισχίου

Ο Επίκ. Καθηγητής, κος Μαλαχιάς, έχει μετεκπαιδευθεί στην ελάχιστα-επεμβατική ολική αρθροπλαστική ισχίου, στο νοσοκομείο Hospital for Special Surgery (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ).

Το εν λόγω νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, στο οποίο μετεκπαιδεύτηκε ο Δρ. Μαλαχιάς, διατηρεί εμβληματική θέση στην ιστορία των αρθροπλαστικών, ενώ αξιολογείται ως το No1 ορθοπαιδικό νοσοκομείο της Αμερικής, τα τελευταία 14 συναπτά έτη.

Σήμερα, το Hospital for Special Surgery πραγματοποιεί περίπου 11.000 ολικές αρθροπλαστικές τον χρόνο, τις περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο στον κόσμο.

Μέντορας του Δρ. Μαλαχιά, κατά την μετεκπαίδευσή του στη Νέα Υόρκη, ήταν ο παγκόσμιος θρύλος στη χειρουργική αρθροπλαστικών, HSS Emeritus Surgeon-in-Chief , Καθηγητής Thomas Sculco, και ο γιος του, Καθηγητής Peter Sculco.

Ο Δρ. Μαλαχιάς, σε συνεργασία με τους Drs. Sculcos του Hospital for Special Surgery, εργάστηκε σε έναν μεγάλο αριθμό κλινικών, εμβιομηχανικών και πειραματικών ερευνών γύρω από την ελάχιστα-επεμβατική ολική αρθροπλαστική ισχίου, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε κορυφαία Αμερικάνικα και Ευρωπαϊκά περιοδικά:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35082557/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34593287/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34874337/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33958253/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32074655/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32070658/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31785964/

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Επίκ. Καθηγητή Ορθοπαιδικής
Μιχαήλ – Αλέξανδρο Μαλαχιά, για οποιαδήποτε απορία σας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Καλέστε 6936503290, σήμερα, για να κλείσετε ένα ραντεβού με τον Δρ. Μιχαήλ-Αλέξανδρο Μαλαχιά.